Ananascake

10 - 12 personen
Oven met onder- en bovenwarmte verwarmen op 180 ˚C
Extra nodig: springvorm 30 x 25 of een ronde springvorm van 26 cm Ø en bakpapier. Mixer of keukenmachine.
Tarte tatin met ananas. Dit is een flinke cake die je ook met verse ananas kunt maken dan heb je wel een ananassnijder nodig om de kern te verwijderen. Eten alleen volwassen van de cake dan is een scheut rum bij het bakken van de ananas ook erg lekker. Vind je bigarreau niet lekker laat ze dan weg of gebruik als alternatief framboos of bes uit de diepvries.
Ingrediënten:
boter of bakspray om in te vetten
2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
1 blik ananasschijven, ook het sap
7 bigarreau (gekonfijte) kersen
500 g patent- of tarwebloem
15 g bakpoeder (1 zakje)
eventueel ½ theelepel zout, niet als je gezouten roomboter gebruikt
1 theelepel kaneel
400 g roomboter, gezouten of ongezouten op kamertemperatuur
350 g fijne kristalsuiker
6 eieren (L)
1 theelepel vanille-extract
Bereiden:
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet dit goed in met boter of bakspray.
Smelt 2 eetlepels boter met 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker in een koekenpan.
Bak, karameliseer 7 ananasschijven mooi licht bruin.
De ananasschijven die je over hebt heel fijn snijden en apart zetten.
Voeg de helft van het ananassap toe en laat de schijven 10 minuten stoven. Het vocht is dan ook ingekookt tot een stroopje.
Leg de ananasschijven op de bodem van de springvorm en de bigarreau in het midden van de schijven.
Giet het stroopje erover.
Bloem, bakpoeder, kaneel en zout in een kom zeven.
Klop met de mixer of keukenmachine de rest van de boter samen met de suiker romig.
Voeg een voor een de eieren er aan toe. Voeg pas een nieuw ei toe als het vorige ei volledig is opgenomen.
Schep de gezeefde bloem beetje bij beetje door het boter-suikermengsel. Blijf kloppen.
Voeg 4 eetlepels ananassap, de fijngesneden ananasstukje en het vanille-extract toe en klop nog een keer goed.
Schenk het beslag in de vorm over de ananasschijven. De springvorm niet meer dan tot 2/3 vullen.
Bak de cake op de onderste richel van de oven in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Controleer dit met een satéprikker. Komt deze droog uit de cake dan is de cake goed.
Mocht de cake na 40 minuten nog niet gaar zijn, dek deze dan in de oven af met een stuk aluminiumfolie. Zo voorkom je dat de bovenkant te donker wordt.
Controleer na 10 minuten opnieuw of de cake gaar is.
Maak de randen van de cake met een spatel of iets dergelijks los.
Laat de cake 5 minuten in de springvorm wat afkoelen.
Leg een bord of taartschotel op de vorm een keer de taart om.