Cupcakes met kardemom en pistachenootjes

12 stuks
Verwarm de heteluchtoven voor op 170˚C
Als dit geen Valentijn cupcakes zijn?
Cupcakes met botercrème topping, frambozen, aardbeien of rozensmaak naar keuze.
Extra nodig: cupcake bakvorm en papieren cupcake vormpjes. Een ijslepel is heel handig om de vormpjes mee te vullen.
Ingrediënten:
180 g tarwebloem
½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel baking soda
½ theelepel kardemompoeder
120 g roomboter, ongezouten dan voeg je een snuf zout toe
200 g rietsuiker
2 eieren (L)
45 g gemalen pistachenoten
100 g Griekse/Turkse yoghurt
Ingrediënten botercrème topping:
200 g roomboter, op kamertemperatuur
200 g poedersuiker
2 eetlepels aardbeien- of frambozenjam of 2 theelepels rozenwater
200 g roomkaas bijvoorbeeld MonChou of mascarpone, op kamertemperatuur.
Bereiden:
Zeef de bloem, het bakpoeder, de baking soda en de kardemom boven een kom en zet dit apart.
Klop met de keukenmachine of mixer de boter samen met de suiker tot het mengsel licht en luchtig is.
Klop de eieren er één voor één door. Het tweede ei pas toevoegen als het eerste volledig is opgenomen.
Klop de gemalen pistachenoten door het beslag.
Voeg onder rustig kloppen geleidelijk de gezeefde bloem en de yoghurt toe.
Zet de papiervormpjes in de cupcake bakvorm. Verdeel met een ijslepel het beslag over de vormpjes.
Bak op de onderste richel van de oven de cupcakes in ongeveer 20 minuten gaar en lichtbruin.
Laat de cakejes helemaal afkoelen voordat je de botercrème topping erop spuit.
Botercrème topping bereiden:
Gebruik de bisschophaak van de keukenmachine bij het opkloppen van de crème. Belangrijk is dat de ingrediënten voor de botercrème op kamertemperatuur zijn. Mocht de crème desondanks in de schift gaan zet de kom dan in een pan met heet water en klop even goed door. Daarna opnieuw kloppen met de keukenmachine of mixer tot een fluweelzachte crème.
Je kunt de botercrème in de koelkast ongeveer een week bewaren. Voor gebruik op tijd buiten de koelkast zetten want anders is de crème te stevig om te spuiten.
De zachte boter gaat met de suiker de aardbeien- of frambozenjam of het rozenwater in een kom.
Klop de boter rustig licht en luchtig, dit kan wel 10 minuten duren.
Voeg de roomkaas lepel voor lepel toe.
Blijf kloppen tot alles goed gemengd is.