Witlof met ham, kaas en mosterdpuree

4 personen

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C

Je kunt dit gerecht een dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Varieer met de smaak van de puree door bijvoorbeeld bieslook of fijngehakte walnoot door de puree te roeren. Ik denk dat dit gerecht ooit in de Allerhande heeft gestaan.

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappelen, geschild gewicht

  • 6 stronkjes witlof

  • 25 g ongezouten boter

  • 200 ml melk, warm

  • 1 eierdooier

  • 2 eetlepels (grove) mosterd

  • zout en peper

  • 12 plakken belegen kaas

  • 12 plakken ham

Bereiden:

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in 20 minuten gaar.

  2. Snijd de onderkant van het witlof af en vervolgens in de lengte doormidden snijden, verwijder de harde kern voor het grootste deel.

  3. Breng een pan water aan de kook. De stronkjes witlof gaan 3 minuten in het kokende water.

  4. Giet de pan af in een vergiet of zeef en laat de witlof uitlekken.

  5. Giet de aardappelen af en stamp ze met de boter, melk en de eierdooier tot een grove puree. Maak op smaak met zout, peper en de mosterd.

  6. Schep de puree in een ingevette ovenschaal.

  7. Leg de plakken kaas naast elkaar op de snijplank, leg de ham erop en wikkel de witlof erin. Leg de rolletjes naast elkaar op de puree.

  8. Bak de puree in het midden van de oven in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de oven.