Preiprol

4 personen

Het is een oud-Hollands recept waarvan de herkomst niet echt duidelijk is.

Prei is het hele jaar te koop. De spekreepjes kunnen worden vervangen door vegetarische spekreepjes. De eieren kun je ook in vieren snijden en op de preiprol leggen in plaats van stukjes erdoor te scheppen.

Lekker met jus waar wat piccalilly en mosterd doorgeroerd is óf gesmolten roomboter.

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige stamppot aardappelen, geschild en in gelijke gewichtsdelen gesneden

  • 1 kg prei, gebruik niet het donkergroene deel Was de prei grondig van tevoren en snijd deze in kwart ringetjes. Als het goed is heb je ongeveer tussen de 700 en 800 g schoongemaakte prei over. Was de prei nog een keer, niets is erger dan zand in de prei, goed laten uitlekken.

  • 150 ml melk, liefst warm

  • 250 gram gerookte spekreepjes of vegetarische spekreepjes

  • 2 ( L) eieren, 7 minuten gekookt

  • versgemalen peper en nootmuskaat

  • 1 - 2 eetlepels witte wijnazijn naar smaak

  • 1 pakje jus naturel of restje jus

  • 1 eetlepel mosterd

  • 1 eetlepel piccalilly

Bereiden:

  1. Zet de eieren op met koud water. Als het water kookt dan kook je ze 7 minuten. Schrik de eieren daarna af onder de koude kraan.

  2. Kook ondertussen de aardappelen in ruim water gaar. Giet ze af en laat even uitdampen.

  3. Stamp een mooie smeuïge puree van de aardappelen en gebruik hiervoor zoveel melk als nodig is.

  4. Bak de spekreepjes uit. Haal ze uit de pan en zet ze apart.

  5. Smoor de prei in 1 eetlepel van het spekvet, ongeveer 5 minuten zachtjes op een half hoog vuur.

  6. Pel de eieren en snijd ze in stukjes. Een eiersnijder is hier heel handig voor.

  7. De prei, spekjes en eierstukjes gaan bij de puree.

  8. Schep dit door elkaar en maak op smaak met peper, nootmuskaat en azijn.

  9. Maak de jus volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje. Schep hier de mosterd en piccalilly door en roer tot je een mooie gladde saus hebt. In verband met de stukjes in de piccalilly kun je de saus eventueel zeven. Of smelt ongeveer 100 g roomboter en gebruik dit als jus.