Flapjacks

Verwarm de oven voor op 170˚C / heteluchtoven op 160 ˚C

Extra nodig: bakblik 20 x 20 of 15 x 30 bekleed met bakpapier

In Engeland al vanaf de 17e eeuw een soort koek die wat weg heeft van een muesli- of granolabar.  In Amerika zijn flapjacks pannenkoekjes. De basis ingrediënten zijn boter, suiker en havermout. Aan deze basis ingrediënten kan gedroogd fruit, gehakte noten maar ook geraspte kokos en chocolatechips worden toegevoegd. Eigenlijk kun je ieder soort havermout gebruiken die je in huis hebt. Gebruik je alleen grove havermout dan is de koek wat brokkeliger.

In een goed afgesloten blik of doos zijn de flapjacks ongeveer 3 dagen houdbaar. Je kunt ze ook invriezen.

Ingrediënten:

  • 150 g roomboter

  • 120 g lichtbruine basterd- of rietsuiker

  • ¼ theelepel zout, alleen als je ongezouten roomboter heb.

  • 3 eetlepels golden- of maple syrup, agave of honing kan ook

  • eventueel 1 theelepel vanille-essence of een theelepel kaneel

  • 250 g fijne havermout óf 125 g fijne- en 125 g grove havermout

  • 150 g gedroogd fruit en noten naar keuze. Bijvoorbeeld rozijnen, gedroogde cranberries,  dadels in stukjes, abrikozen in stukjes , gehakte noten of zonnebloempitten

Bereiden:

  1. Was het gedroogde fruit en dep het droog.

  2. Meng in een steelpan de boter, suiker, siroop, zout en de vanille-essence.

  3. Verwarm dit op een midden hoog vuur tot de boter is gesmolten.

  4. Voeg de havermout toe en roer dit door elkaar.

  5. Het gedroogde fruit en de noten gaan erbij.

  6. Dit alles gaat in een met bakpapier beklede bakvorm. Druk de bovenkant goed aan met een lepel.

  7. Bak de flapjacks 20 – 25 minuten op de onderste richel van de oven.

  8. Haal het blik uit de oven en laat de koek 30 minuten in het blik afkoelen.

  9. Je kunt de koek een paar uur in de koelkast zetten. Daarna kun je hem heel netjes snijden. Dat heb ik duidelijk niet gedaan.