Quiche met geitenkaas en sjalotjes

6 - 8 personen

Verwarm de heteluchtoven voor op 180˚ C

Extra nodig: een spring- of quichevorm van 24 Ø

Je kunt voor deze hartige taart i.p.v. zelf deeg voor hartige taart te maken ook 6 plakjes bladerdeeg gebruiken. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar, laat ze wat ontdooien en rol ze uit tot de gewenste vorm. Ben je van plan de quiche in te vriezen bak deze dan 10 minuten korter dan is aangegeven. Na ontdooien in de oven afbakken op de temperatuur zoals aangegeven in het recept.

Ingrediënten voor hartig taart deeg:

  • 200 g bloem + wat voor het bestuiven van het aanrecht

  • 100 g roomboter, koud en in kleine blokjes verdeeld

  • snufje zout

  • 1 ei (L)

  • 2 – 3 eetlepels koud water

  • bakspray of wat boter om de vorm mee in te vetten

Ingrediënten voor de vulling:

  • 2 eetlepels olijfolie, traditioneel

  • 500 g sjalotjes, fijngesneden

  • 4 eieren (L)

  • 200 ml slagroom

  • 1 eetlepel honing

  • 1 eetlepel bloem

  • zout en peper

  • (verse) tijm of (verse) oregano

  • 200 g zachte of halfzachte geitenkaas, naturel in plakjes

Bereiden:

  1. Vet een spring- of quichevorm in met boter of bakspray.

  2. Kneed de ingrediënten voor de hartige taartbodem samen tot een soepel deeg. Verpak het deeg strak in plasticfolie en laat het 30 minuten in de koelkast opstijven.

  3. Bekleed de vorm met het deeg.

  4. Prik met een vork gaatjes in de bodem en snijd het overtollige deeg langs de randen af.

  5. Zet de vorm 15 minuten in de koelkast, dat voorkomt krimp bij het bakken.

  6. Leg een vel bakpapier op de bodem van de gevulde bakvorm. Hierop gaan keramische bakkorrels of gedroogde bonen.

  7. Bak de quichebodem in ongeveer 15 minuten heel lichtbruin.

  8. Haal de vorm uit de oven en verwijder het bakpapier en de vulling van bakkorrels.

  9. Roer 1 van de eieren los en kwast de korstbodem in met het losgeroerde ei.

  10. De bodem gaat nu nog 8 minuten in de oven op 200 ֠ C. Als je de bodem uit de oven haalt zet je de oven weer op 180 ֠ C.

  11. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en smoor de sjalotjes 8-10 minuten op een zacht vuur.

  12. Verdeel de sjalotjes over de bodem van de vorm.

  13. Verdeel de schijfjes geitenkaas hierover.

  14. Klop de eieren los met de slagroom, honing, bloem, zout, peper en de tijm. Niet te zuinig met de tijm/ oregano.

  15. Schenk dit over de sjalotten en de kaas.

  16. Bak de quiche in 35 – 40 minuten goudbruin en gaar.