Rabarbercake
8-10 personen
Verwarm de oven voor op 170 ˚ C met boven- en onderwarmte
Extra nodig: cakevorm bekleed met bakpapier
Ingrediënten:
200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
180 gram (basterd) suiker
80 gram Griekse/ Turkse yoghurt, op kamertemperatuur
3 eieren (L)
1 sinaasappel, rasp
½ vanillestokje, merg eruit geschraapt of ½ theelepel vanille-essence
2 theelepels bakpoeder
snufje zout
250 gram bloem
200 gram rabarberstengels, blad en harde delen verwijderd, schoongewassen en in kleine stukjes gesneden
eventueel 1 eetlepel custardpoeder
2 eetlepels kristalsuiker
Bereiden:
Klop met de mixer of keukenmachine de boter met de suiker tot een romig massa.
Klop de yoghurt erdoor.
De eieren worden één voor één door het beslag geklopt
Voeg de sinaasappelrasp en de vanille toe.
Zeef de bloem, bakpoeder en het zout boven een kom.
Voeg dit beetje bij beetje toe aan het beslag.
Schep eventueel 1 eetlepel custardpoeder door de rabarberstukjes
Spatel de rabarberstukje door het beslag
Schep het rabarbercakebeslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
Zet de rabarbercake op de onderste richel in de oven en bak deze in 70-75 minuten gaar en goudbruin.
Dek na 40 minuten de bovenkant van de bakvorm af met aluminiumfolie.
Controleer met een satirieker of de cake gaar is. Komt de prikker er droog uit dan is dat het geval. Zo niet dan nog 5 minuten erbij in de oven en weer controleren.
Strooi de kristalsuiker over de cake