Vlaams stoofvlees

4 personen

Dit is echt een stoer winter recept. Door de saus te binden met brood besmeerd met mosterd krijgt deze een volle en warme smaak en verdwijnt het iets bittere van het bier. Het vlees past goed bij alle wintergroenten en aardappeltjes maar ook bij frietjes en is heel lekker met goed bruinbrood.

Ingrediënten:

  • 600 g sukadelappen

  • zout en versgemalen peper

  • 50 g boter

  • 3 uien (m) in halve ringen of 10 – 12 sjalotten in kwarten gesneden

  • 1 eetlepel bloem

  • 500 ml bruin bier, bijvoorbeeld bok- of trappistenbier. Op kamertemperatuur.

  • 2 laurierblaadjes

  • 4 kruidnageltjes

  • takje verse tijm of een ½ theelepel gedroogde tijm

  • 1 eetlepel azijn

  • 3 theelepels suiker

  • ( grove) mosterd, of naar keuze

  • 1 snee bruinbrood

Bereiden:

  1. Peper en zout het vlees en bak het in de boter aan alle kanten bruin.

  2. Haal het vlees uit de pan en zet het apart.

  3. Bak de uien in het achtergebleven vet tot deze goudbruin zijn.

  4. Stuif de bloem er over en laat die eventjes kleuren. Voeg dan het bier toe.

  5. Suiker, azijn, tijm, kruidnagel en laurier toevoegen en goed roeren. Steek de kruidnageltjes in de laurier

  6. Eventueel een klein scheutje water toevoegen.

  7. Het vlees gaat nu terug in de saus.

  8. Laat dit samen 2 uur stoven.

  9. Besmeer een snee brood dik met mosterd en leg deze bij het vlees in de braadpan.

  10. Nog 1 uur samen zachtjes stoven. Roer regelmatig even door want door het brood wordt de saus dik en gebonden en heb je meer kans op dat het gerecht gaat aanzetten.

  11. Haal het vlees uit de pan en roer de saus nog even goed door.