Pruimenchutney
3 á 4 jam/weckpotjes van 350 ml
Extra nodig: 3 – 4 uitgekookte (gesteriliseerde) jam/weckpotjes met deksels en labels
Bewaar de chutney op een koele donkere plek. Na een paar weken zijn de smaken goed ontwikkeld en kun je de chutney gebruiken. Deze pruimenchutney is zeker 1 tot 2 jaar houdbaar. Geopend in de koelkast 3 maanden.
Ingrediënten:
1 kg pruimen, ontpit en in stukjes gesneden
2 uien of 10 sjalotjes, fijngesneden
2 teentjes knoflook, gepeld maar wel heel gelaten
stukje gember van ongeveer 2 cm
100 g rozijnen
500 g bruine basterdsuiker
250 ml rode wijnazijn
2 theelepels gemalen piment
Bereiden:
Zet de brandschone potjes en deksels omgekeerd op een schone theedoek.
Breng de pruimen met de ui, knoflook, rozijnen, suiker, azijn, gember en de gemalen piment aan de kook en laat alles op laag vuur onder regelmatig roeren een ½ uur tot 3 kwartier inkoken.
Laat een druppel op een schoteltje vallen. Loopt de vloeistof niet meer uit dan heeft de chutney de juiste dikte.
Haal de teentjes knoflook en de gember uit de pan.
Schep eerst 1 eetlepel chutney in de uitgekookte (gesteriliseerde) potten en vul ze daarna tot net onder de rand.
Sluit de potten direct en zet ze op de kop op de theedoek.
Na afkoelen, labelen met vermelding van de inhoud en de datum.