Kruidige pruimenjam

3 potjes van 350 ml

Deze pruimenjam is 1 tot 2 jaar houdbaar. Geopende potjes in de koelkast bewaren.

 Extra nodig: 3 uitgekookte (gesteriliseerde) jampotjes en labels.

Ingrediënten:

  • 1 kg pruimen, ontpit, in stukjes

  • 1 (bio) citroen, sap en rasp. Goed schoongeboend

  • 1 kaneelstokje

  • 2 kruidnagels

  • ½ vanillestokje, merg eruit geschraapt

  • 300 g geleisuiker speciaal

Bereiden:

  1. Schep de pruimen om met de citroenrasp- en sap, de specerijen en de suiker. Laat de smaken 2 uur intrekken en schep af en toe om.

  2. Zet de gesteriliseerde potjes en dekseltjes klaar op een schone theedoek.

  3. Breng het pruimenmengsel dan aan de kook in een ruime pan en laat 4 minuten borrelend koken.

  4. Verwijder kaneel en kruidnagels en schep de jam in de potjes.

  5. Eerst een klein beetje en vul ze daarna voorzichtig tot net onder de rand. Je kunt ook een trechtertje gebruiken. Maak de randen zonodig schoon en draai de deksels op de potjes en zet ze op de kop op de theedoek tot ze zijn afgekoeld.  

  6. Vermeld op de labels de datum en de inhoud.