Tomatenketchup

2 x 350 ml en een klein beetje

De houdbaarheid van deze ketchup is ongeveer een ½ jaar. Geopende flesjes wel in de koelkast bewaren.

Je hebt 2-3 uitgekookte (gesteriliseerde ) potjes of flesjes nodig.

Pittiger kan natuurlijk altijd, daarvoor voeg je wat extra cayennepeper, sambal oelek of pittige paprikapoeder toe.

Ingrediënten:

  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden

  • 1 ui, grofgesneden

  • 1 stengel bleekselderij, in grove stukken

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1,5  kg rijpe tomaten, gewassen en in grove stukken gesneden. Steelaanzet verwijderen

  • 1 appel, geraspt

  • 30 g gedroogde tomaten, fijngesneden

  • 1 klein blikje tomatenpuree, 70 g

  • ½ theelepel gemberpuree of -poeder

  • 1 theelepel cayennepeper

  • ½ theelepel kaneelpoeder

  • 1 theelepel gemalen koriander

  • 50 g suiker, liefst bruine- of rietsuiker

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 50 ml appelazijn

  • 1 theelepel zout

<

Bereiden:

  1. Bak de ui, bleekselderij en knoflook zachtjes aan in de olijfolie.

  2. Voeg de tomaten toe en bak deze even mee.

  3. Voeg de rest van de ingrediënten hierbij.

  4. Laat de ketchup tot de helft inkoken.

  5. Wat af laten koelen en dan pureren met de pureerstaaf of in een blender.

  6. Daarna roer je de ketchup door een zeef. De achtergebleven prut gooi je weg.

  7. Breng de ketchup dan opnieuw aan de kook. Mocht de ketchup nog te dun zijn dan laat je hem nog even doorkoken tot hij de gewenste dikte heeft. Je kunt dit testen door een druppel op een bord te laten vallen. Loopt de druppel niet meer uit als je het bord beweegt dan heeft de ketchup de juiste dikte.

  8. Vul de brandschone uitgekookte potten of flesjes met de hete ketchup. En zet ze zo mogelijk even op de kop.