Salade van geroosterde bietjes en uien met appel en linzen
4 personen
Verwarm de heteluchtoven voor op 180˚C
Deze salade heeft heel veel smaak en is lauwwarm én koud lekker. Je kunt de salade eventueel van tevoren maken en in de magnetron wat verwarmen. Heerlijke lunchsalade of bijgerecht. Als voorgerecht is de hoeveelheid geschikt voor 6 personen. Verdeel er desgewenst naar smaak wat geitenkaas of feta over.
Ingrediënten salade:
olijfolie, voor warm gebruik
4 ongekookte bieten, spoel de bieten goed schoon en snijd ze doormidden
2 uien ongeschild, doormidden gesneden
zeezout
5 teentjes knoflook, ongepeld
3 appels, geschild en in partjes gesneden
25 g roomboter
200 g linzen, blik of zak
handje walnoten, gehakt
Ingrediënten dressing:
5 eetlepels olijfolie, extra vierge
pulp van de geroosterde knoflook
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel honing
zeezout en versgemalen peper naar smaak
Bereiden:
Vet een ruime ovenschaal in met olijfolie.
Verdeel de bieten en de uien over de bodem met het snijvlak naar beneden.
Besprenkel met wat olijfolie en strooi er wat zeezout over.
Rooster de groenten ongeveer 45 minuten tot een uur.
Na een ½ uur voeg je de teentjes knoflook toe.
Als de bietjes en de uien gaar zijn laat je ze wat afkoelen.
Verwijder de schillen en ander ongeregeld van de bieten en de uien.
Snijd de groenten in partjes en leg ze in een schaal.
Druk de knoflook uit zijn velletje. De zachte knoflook gaat in een kommetje met de andere ingrediënten van de dressing. Klop alles goed door.
Bak de appelpartjes in de roomboter even aan. Niet te lang, de appel moet nog knapperig zijn.
Voeg de appelpartjes bij de groenten
Verwarm de linzen en giet ze af door een zeef. Even laten uitlekken.
Voeg de linzen bij de rest.
Meng de dressing door de salade en strooi de walnoten er over.