Blini
30 stuks
Kleine luchtige boekweitpannenkoekjes die je warm en koud kunt eten. Vers gebakken natuurlijk heerlijk maar je kunt ze goed van tevoren maken en daarna opwarmen in de oven, pan of magnetron. In de koelkast blijven de blini 2-3 dagen goed. In de diepvries (zonder beleg) kun je ze ongeveer 3 maanden bewaren.
Als borrelhap maar ook een leuk voorgerecht waarbij iedereen zijn eigen blini kan samenstellen. Bij kinderen een groot succes.
Leef je helemaal uit op de toppings. Beleg ze als basis met een schepje zure room of crème fraîche en vis zoals gerookte zalm, paling of forel met wat verse dille of bieslook of haring met een fijngesneden uitje en appeltje etc. Vegetarische blini’s belegd met geitenkaas en blokjes gekookte biet, zongedroogde fijngesneden tomaatjes of geroosterde paprika en met avocado. Zoet belegd met vers fruit, curd of jam etc.
Ingrediënten:
25 g roomboter
200 ml volle melk
75 g boekweitmeel
100 g patentbloem
½ theelepel suiker
3,5 g droge gist, is een half zakje gist van 7 g
2 eieren (L), dooiers en eiwitten gesplitst
mespunt zout
roomboter of een neutrale olie om in te bakken
Bereiden:
Verwarm de melk met de roomboter even in de magnetron. Handwarm, ongeveer 37 ֠ C. De boter moet wat gaan smelten.
Zeef het boekweitmeel en de patentbloem boven een kom.
Voeg de gist en de suiker toe.
Klop de melk met de boter erdoor.
Voeg de eierdooiers erbij en klop nog even goed door.
Bedek de kom met plasticfolie of een theedoek.
Laat het beslag een uur rusten en rijzen.
Klop dan de eiwitten stijf en spatel deze door het beslag.
Voeg dan ook wat zout toe aan het beslag
Verwarm een koekenpan en kwast wat boter of olie in de pan.
Schep voor de blini’s 4 – 6 eetlepels beslag op afstand van elkaar in de pan en bak de kleine pannenkoekjes mooi goudbruin op een matig vuur.