Zoetzuur varkensvlees met ananas

4 Personen

Dit is een recept uit het boek Bill’s Basic’s van Bill Granger. Het is een variatie op een  Chinees restaurant gerecht waarbij de blokjes varkensvlees eerst een krokant laagje krijgen. Ze worden daarvoor door een beslag gehaald, gefrituurd en daarna geroerbakt. In het recept van Bill gaan er ook een handvol basilicumblaadjes bij.

Dit gerecht is net zo lekker maar veel sneller en… minder vet.

Ingrediënten:

  • 600 g varkenshaas, in plakjes gesneden

  • 2 eetlepels gele currypasta

  • ·2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie

  • 200 g verse ananas, in blokjes gesneden

  • 1 rode ui, in halve ringen

  • 250 g haricot verts, afgehaald

  • 250 g cherrytomaatjes, doormidden gesneden

  • 2 eetlepels limoensap

  • 1 eetlepel vissaus (nam pla)

  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker

  • eventueel een handvol basilicumblaadjes

Bereiden:

  1. Meng de plakjes varkenshaas met de gele currypasta.

  2. Roerbak het vlees in 2 porties. Zet een wok op een hoog vuur met 1 eetlepel olie. Als de wok goed heet is roerbak je de 1e portie varkenshaas in ongeveer 2-3 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Schep ze uit de pan en hou ze warm. Herhaal dit voor de 2e portie.

  3. Zet het vuur onder de wok wat lager. Roerbak nu de ananas tot deze karamelliseert en schep deze dan uit de wok bij het vlees.

  4. Verhit de wok opnieuw en voeg een eetlepel olie toe. Roerbak de ui in 2 minuten goudbruin.

  5. Voeg dan de haricots verts en 1-2 eetlepels water toe. Zet het vuur wat hoger en roerbak dit samen 1-2 minuten.

  6. Roerbak de cherry tomaatjes nog 1 minuut mee.

  7. Het vlees en de ananas gaan weer in de wok. Schep alles goed door elkaar.

  8. Voeg het limoensap, vissaus, basterdsuiker en eventueel de basilicum toe.

  9. Roerbak dit samen kort. Klaar…… lekker met rijst en mie en als onderdeel van een rijsttafel.