Zoetzuur varkensvlees met ananas

4 Personen
Dit is een recept uit het boek Bill’s Basic’s van Bill Granger. Het is een variatie op een Chinees restaurant gerecht waarbij de blokjes varkensvlees eerst een krokant laagje krijgen. Ze worden daarvoor door een beslag gehaald, gefrituurd en daarna geroerbakt. In het recept van Bill gaan er ook een handvol basilicumblaadjes bij.
Dit gerecht is net zo lekker maar veel sneller en… minder vet.
Ingrediënten:
600 g varkenshaas, in plakjes gesneden
2 afgestreken eetlepels gele currypasta
3 eetlepels zonnebloem- of arachideolie
200 g verse ananas, in blokjes gesneden
1 rode ui, in halve ringen
250 g haricot verts, afgehaald
250 g cherrytomaatjes, doormidden gesneden
2 eetlepels limoensap
1 eetlepel vissaus (nam pla)
1 eetlepel bruine basterdsuiker
eventueel een handvol basilicumblaadjes
Bereiden:
Meng de plakjes varkenshaas met de gele currypasta.
Roerbak het vlees in 2 porties. Zet een wok op een hoog vuur met 1 eetlepel olie. Als de wok goed heet is roerbak je de 1e portie varkenshaas in ongeveer 2-3 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Schep ze uit de pan en zet ze apart. Herhaal dit voor de 2e portie. Wel even van te voren de pan schoonmaken door wat water in de pan te gieten en deze uit te vegen met keukenpapier.
Zet het vuur onder de wok wat lager. Roerbak nu de ananas tot deze karamelliseert en schep deze dan uit de wok bij het vlees.
Verhit de wok opnieuw en voeg een eetlepel olie toe. Roerbak de ui zachtjes goudbruin.
Voeg dan de haricots verts en 2 -3 eetlepels water toe. Zet het vuur wat hoger en roerbak dit samen 1-2 minuten.
Roerbak de cherry tomaatjes 1 minuut mee.
Het vlees en de ananas gaan weer in de wok. Schep alles goed door elkaar. Misschien moet je wat water toevoegen.
Voeg het limoensap, vissaus, basterdsuiker en eventueel de basilicum toe.
Roerbak dit samen kort. Klaar…… lekker met rijst en mie en als onderdeel van een rijsttafel.