Oosterse kipballetjes met pittige tomatensaus
24 stuks
Ingrediënten:
250 g kipgehakt
1 sjalotje, fijngesneden
1 eetlepel ketjap manis
1 theelepel kerrie
nootmuskaat
zout en versgemalen peper
1 ei, los geklopt
20 g paneermeel, 4 eetlepels
bloem
50 g boter
1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie
Bereiden:
Fruit de uitjes in een beetje van de boter.
Maak het gehakt aan met het ei, ketjap, uitjes, nootmuskaat, kerrie, foelie, zout en peper.
Meng het paneermeel door het gehakt.
Kneed tot een samenhangende bal.
Vorm hiervan ongeveer 24 kleine balletjes.
Rol de balletjes door de bloem en druk ze stevig aan.
Bak ze in de boter met de olie rondom goudbruin.
Gaar ze 10 minuten op een klein pitje met het deksel op de bakpan.
Schep ze op een bord met keukenpapier om uit te lekken.
Pittige tomatensaus ongeveer 350 ml
Ingrediënten
1 blik tomatenblokjes, 400 g
1 eetlepel azijn
2 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels tomaten ketchup
1 teen knoflook, uit de knijper
1 theelepel sambal oelek
zout en versgemalen peper
Bereiden
Breng de tomatenblokjes met azijn, ketjap, knoflook en ketchup in een steelpannetje aan de kook.
Deksel op de pan en het vuur laag. Kook de tomaten tot puree.
Maak op smaak met de sambal en peper en zout.
Wrijf het sausje door een zeef.
Eventueel nog even terug in de pan om wat in te koken of binden met wat aardappelzetmeel.