Indische gehaktballetjes met romige satésaus
24 stuks
Ingrediënten:
250 g half om half gehakt
1 sjalotje, fijngesneden
1 ei, los geklopt
20 g paneermeel, 4 eetlepels
1 teentje knoflook, uit de knijper
2 eetlepels bakgember, fijngesneden
½ theelepel sambal oelek of naar smaak
nootmuskaat
zout en versgemalen peper
bloem
50 g boter
1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie
Bereiden:
Fruit de uitjes in een beetje van de boter.
Maak het gehakt aan met het ei, gember, uitjes, knoflook, sambal en zout en peper.
Meng het paneermeel door het gehakt.
Kneed tot een samenhangende bal.
Vorm hiervan ongeveer 24 kleine balletjes.
Rol de balletjes door de bloem en druk ze stevig aan.
Bak ze in de boter met de olie rondom goudbruin.
Gaar ze 10 minuten op een klein pitje met het deksel op de pan.
Schep ze op een bord met keukenpapier om uit te lekken.
Romige satésaus (400 ml)
Ingrediënten
150 g pindakaas
1 theelepel gula djawa of bruine suiker
250 ml water
1 teentje knoflook, uit de knijper
1 theelepel sambal
½ citroen, uitgeperst ongeveer 2 eetlepels
50 ml kokosroom
zout
Bereiden
Breng de pindakaas met de gula djawa en het water al roerend aan de kook.
Pers het teentje knoflook er boven uit en voeg sambal en citroensap toe.
Maak op smaak met zout
Roer de kokosroom door de saus.
Even laten inkoken tot de gewenste dikte.