Indische gehaktballetjes met romige satésaus

24 stuks

Ingrediënten:

  • 250 g half om half gehakt

  • 1 sjalotje, fijngesneden

  • 1 ei, los geklopt

  • 20 g paneermeel, 4 eetlepels

  • 1 teentje knoflook, uit de knijper

  • 2 eetlepels bakgember, fijngesneden

  • ½ theelepel sambal oelek of naar smaak

  • nootmuskaat

  • zout en versgemalen peper

  • bloem

  • 50 g boter

  • 1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie

Bereiden:

  1. Fruit de uitjes in een beetje van de boter.

  2. Maak het gehakt aan met het ei, gember, uitjes, knoflook, sambal en zout en peper.

  3. Meng het paneermeel door het gehakt.

  4. Kneed tot een samenhangende bal.

  5. Vorm hiervan ongeveer 24 kleine balletjes.

  6. Rol de balletjes door de bloem en druk ze stevig aan.

  7. Bak ze in de boter met de olie rondom goudbruin.

  8. Gaar ze 10 minuten op een klein pitje met het deksel op de pan.

  9. Schep ze op een bord met keukenpapier om uit te lekken.

Romige satésaus (400 ml)

Ingrediënten

  • 150 g pindakaas

  • 1 theelepel gula djawa of bruine suiker

  • 250 ml water

  • 1 teentje knoflook, uit de knijper

  • 1 theelepel sambal

  • ½ citroen, uitgeperst ongeveer 2 eetlepels

  • 50 ml kokosroom

  • zout

Bereiden

  1. Breng de pindakaas met de gula djawa en het water al roerend aan de kook.

  2. Pers het teentje knoflook er boven uit en voeg sambal en citroensap toe.

  3. Maak op smaak met zout

  4. Roer de kokosroom door de saus.

  5. Even laten inkoken tot de gewenste dikte.