Baba Ganoush

Ongeveer 400 - 500 ml

Verwarm de heteluchtoven op 200 – 210 ֠ C

Deze dip is gemaakt van aubergine, knoflook, tahin en een vleugje citroensap. Tahin is een boterachtige pasta gemaakt van geplet sesamzaad. Traditioneel hoort er geen yoghurt in de baba ganoush. Yoghurt geeft deze dip wel een extra romige en lichtzure smaak. Je kunt het uit dit recept weglaten.

Het lekkerste is het om de aubergine te roosteren op de barbecue omdat dit een heerlijke rooksmaak geeft. Maar de makkelijkste manier is toch wel in de oven of als je die hebt in de airfryer.

Ingrediënten

  • 2 – 3 aubergines samen ongeveer 1 kg

  • 2 theelepels citroensap

  • 3 eetlepels tahin = sesampasta

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 theelepel zout en zwarte peper naar smaak

  • 1- 2 eetlepels olijfolie óf 1 eetlepel Griekse- of Turkse Yoghurt 10 % vet en 1 eetlepel olijfolie

Bereiden

  1. Prik de aubergines rondom in met een vork of scherp mes en leg ze in een ingevette schaal of ovenplaat.

  2. Pak de teentjes knoflook in folie erbij

  3. Rooster ze gedurende een uur of totdat de aubergines zacht zijn geworden.

  4. Laat de aubergines volledig afkoelen en schep dan met een lepel het vruchtvlees van de schil en doe dat in een zeef. De schillen kun je weggooien.

  5. Druk de zachte knoflook uit het schilletje.

  6. Laat het vruchtvlees 10 minuten uitlekken.

  7. Pureer met de rest van de ingrediënten tot een gladde massa.

  8. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe