Kniepertjes en Nieuwjaarsrolletjes

Ongeveer 70 stuks
Extra nodig voor dit recept: een (elektrisch) oublie/kniepertjes ijzer en een rolstok ongeveer de dikte van een bezemsteel. Vaak wordt de steel van een pollepel gebruikt maar dan zijn de rolletjes strak opgerold en kun je ze nauwelijks vullen.
Kniepertjes en Nieuwjaarsrolletjes zijn zoete, dunne wafels die rond Oud en Nieuw in de oostelijke en noordelijke provincies van ons land worden gebakken. De kniepertjes zijn de platte wafeltjes, ze symboliseren het oude jaar dat achter ons ligt en zich al heeft ontvouwd. In het nieuwe jaar dus na 24.00 uur op Oudejaarsavond horen de opgerolde wafeltjes gegeten te worden. Het nieuwe jaar moet zich nog ontvouwen. De rolletjes zijn lekker krokant, je kunt ze ongevuld maar ook gevuld met slagroom of slagroom met wat kaneel of gemalen anijszaad erdoor geklopt eten.
Gebruik klop fix voor een stevige slagroom en vul de wafeltjes vlak voor je ze gaat eten anders zijn ze niet meer krokant.
Ingrediënten:
3 eieren (L), gesplitst in dooiers en eiwitten
snufje zout
415 g kristalsuiker
1 eetlepel vanille-essence of 2 zakjes vanillesuiker
500 ml water
500 g patentbloem, gezeefd
2 theelepels kaneelpoeder
200 g boter, gesmolten
eventueel 1 glaasje brandwijn of jenever, dit zou het wafeltje extra knapperig maken
Bereiden:
Klop met een brandschone garde in een brandschone kom de eiwitten met het zout stijf.
Klop in een andere kom de dooiers met de suiker en de vanille-essence luchtig.
Voeg al kloppend, beetje bij beetje, het water toe aan het mengsel van de dooiers.
Zeef de bloem met de kaneelpoeder en schep dit in porties door de eierdooiers.
Smelt de boter in de magnetron. Dat gaat best snel, bijvoorbeeld 1 minuut op 600 watt.
Klop de boter door het beslag en schenk eventueel de brandewijn of jenever erbij.
Spatel de eiwitten door het beslag. Als het goed is dan is het beslag net iets dikker dan pannenkoekenbeslag.
Zet het wafelijzer aan zodat het op temperatuur is. Mijn wafelijzer zet ik iets voorbij de 2.
Je kunt het ijzer iets invetten voor de eerste wafel of als het nodig is maar het hoeft eigenlijk niet omdat er al boter in het beslag zit.
Giet met een juslepel beslag in het midden van het ijzer. Sluit het ijzer.
Je ziet waterdamp uit het ijzer komen als de waterdamp bijna weg is open je het ijzer en waarschijnlijk zie je dan een mooi lichtbruin wafeltje.
Ik leg de platte wafeltjes op een bakplaat en als ze zijn afgekoeld kunnen ze worden gestapeld.
Gebruik voor de opgerolde wafeltjes de rolstok. Je haalt het wafeltje met een spatel van het ijzer en rolt ze gelijk om de rolstok. Heel even laten liggen en dan van de stok af schuiven.