Cranberry muffins

12 stuks
Verwarm de oven voor op 200˚C, heteluchtoven op 180 ˚C
Deze muffins zijn veel te lekker om alleen met kerst te eten. Absoluut een favoriet.
De truc met muffins is dat je de droge bestanddelen en natte bestand delen van elkaar moet scheiden en zo weinig mogelijk moet kloppen. Door elkaar roeren is voldoende het lukt prima met een garde en met een lepel. Je kun natuurlijk cupcake vormpjes gebruiken maar het is heel eenvoudig om de tulpvormpjes van bakpapier 14 x 14 te maken. Op YouTube staan instructiefilmpjes. Zet de papiervormpjes in een muffinbakplaat van 12 stuks.
Droge ingrediënten:
90 g witte basterdsuiker270 g bloem
½ theelepel zout
1½ theelepel bakpoeder
½ theelepel baking soda
Natte ingrediënten:
150 ml Griekse yoghurt
2 theelepels vanille-extract
2 eieren (L)
2 volle theelepels sinaasappelrasp
60 g boter, gesmolten of plantaardige olie
130 g cranberry’s, grof gehakt
2 eetlepels kristalsuiker
Bereiden:
Hak de cranberry’s grof en schep ze om met 2 eetlepels kristalsuiker. Ze gaan er pas op het laatst bij.
De basterdsuiker gaat in een kom.
Zeef de bloem, zout, bakpoeder en baking soda boven de basterdsuiker.
Klop met de garde de Griekse yoghurt samen de eieren en de sinaasappelrasp.
Voeg dit geleidelijk aan het bloemmengsel toe en klop tot alles gelijkmatig verdeeld is. Niet langer….!
Roer de gesmolten boter door het beslag.
Schep de cranberry’s door het deeg zodat ze gelijk verdeeld zijn.
Vul de vormpjes tot net onder de rand. Het is handig om voor het vullen een ijslepel te gebruiken.
Bak de muffins 25 minuten op de onderste richel in de oven tot ze goudbruin zijn.
De bovenkant moet terugveren als je er op drukt en een in het midden gestoken satéprikker er droog weer uitkomen.
Laat de muffins in de vorm kort afkoelen en zet ze dan op een rooster om helemaal koud te laten worden.