Chocolade muffins

12 muffins

Oven voorverwarmen op 200 ˚C. Heteluchtoven voorverwarmen op 180˚C

De truc met muffins is dat je de droge bestanddelen en natte bestanddelen van elkaar moet scheiden en zo weinig mogelijk moet kloppen. Door elkaar roeren is voldoende, het lukt prima met een garde en met een lepel. Je kun natuurlijk cupcake vormpjes gebruiken maar het is heel eenvoudig om de tulpvormpjes van bakpapier 14 x 14 te maken. Op YouTube staan instructiefilmpjes. Zet de papiervormpjes in een muffin bakplaat van 12 stuks.

Er kan aan het beslag pure-, witte- of melkchocolade stukjes  worden toegevoegd. Of maak een mix van verschillende chocolade of chocolade met blokje karamel en nootjes als vulling. 

Bakvaste chocoladedruppels behouden hun vorm in de muffin.

Droge ingrediënten:

  • 150 g bruine basterdsuiker

  • 250 g bloem

  • 50 g cacaopoeder

  • 1 ½  theelepel bakpoeder

  • ½ theelepel baking soda

  • ½ theelepel zout

Natte ingrediënten:

  • 2 eieren

  • 250 ml karnemelk

  • ¼ theelepel vanille-extract

  • 100 g boter, gesmolten of 100 ml zonnebloemolie

  • 120 g chocolade, grof gehakt

Bereiden:

  1. Doe de basterdsuiker in een kom.

  2. Zeef de bloem, cacao, bakpoeder, baking soda en het zout in de kom boven de suiker.

  3. Meng alles goed met de garde.

  4. Klop met de garde de eieren met de karnemelk en het vanille-extract door elkaar.

  5. Voeg dit aan het bloemmengsel toe en klop met de garde tot alles gelijkmatig verdeeld is. Niet langer….!

  6. Roer de gesmolten boter of zonnebloemolie door het beslag.

  7. Schep de chocolade stukjes door het beslag.

  8. Vul de vormpjes tot ongeveer 2/3 met beslag. Het is handig om een ijslepel te gebruiken.

  9. Bak de muffins 25 minuten op de onderste richel in de oven tot ze gaar zijn.

  10. De bovenkant moet terugveren als je er op drukt.

  11. Laat de muffins in de vorm kort afkoelen en zet ze dan op een rooster om helemaal koud te worden.