Ossobuco
4 personen
Een feestelijk stoofgerecht uit Noord-Italië. Dit gerecht gaat heel goed samen met aardappelpuree, risotto alla Milanese maar ook met een bordje spaghetti/ linguine. Voor de feestdagen een heel fijn gerecht omdat je het een dag van tevoren kunt klaar maken. De gremolata hoort er echt bij.
Ingrediënten:
4 kalfsschenkels, niet te dun
6 eetlepels bloem
nootmuskaat, versgeraspt
zout en versgemalen peper
8 eetlepels olijfolie voor warm gebruik
2 uien, grof gesneden
2 teentjes knoflook, grof gesneden
250 ml droge witte wijn
500 ml runderbouillon
1 blikje tomatenblokjes, 400 g
4 wortelen, geschrapt en in stukjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in schijfjes gesneden
3 tomaten, ontveld en in vieren gesneden
2 laurierblaadjes
Ingrediënten voor de gremolata:
1 (bio) citroen
2 eetlepels fijngehakte peterselie
evt. 1 teentje knoflook, fijngehakt
2 eetlepels olijfolie, extra vierge
Bereiden:
Meng de nootmuskaat, zout en peper door de bloem.
Haal het vlees door de bloem en schud het vlees uit zodat er nog maar een dun laagje op het vlees aanwezig is.
Bak de schenkels goudbruin in de helft van de olie.
Haal het vlees uit de pan en maak deze even schoon met keukenpapier.
Bak nu de uien en de knoflook in de andere helft van de olie zachtjes glazig.
De schenkels gaan weer in de pan.
Voeg de bouillon, wijn en tomatenblokjes toe.
Laat het vlees 30 minuten op een laag vuurtje garen met het deksel op de pan.
De wortelen, bleekselderij en de tomaten gaan bij het vlees.
Voeg de laurierblaadjes toe en maak eventueel nog wat op smaak met zout en peper.
Nog ongeveer 2 uur samen laten sudderen. Het vlees moet echt van het bot vallen.
Mocht er nog veel stoofvocht in de pan aanwezig zijn haal dan het vlees uit de pan en kook de saus in tot de gewenste dikte.
Leg het vlees weer in de saus.
Voor de gremolata rasp je de schil van de citroen, alleen het geel. Meng de geraspte schil met de peterselie, eventueel de knoflook en de olijfolie.