Curry
4 personen
Een op Indiase gerechten geïnspireerde stoofpot van rundvlees, kruidig en fruitig van smaak. Je eet dit gerecht met rijst en bijgerechtjes zoals appel, banaan, dunne reepjes wortel, tomaat, rozijnen, gemalen kokos, komkommer, tomaatjes, mangochutney, currysaus, dunne frietjes, Javaantjes (snackzak), naan of papadums etc.
Ingrediënten:
zonnebloem– of olijfolie voor warm gebruik
1 middelgrote ui, fijngesneden
3 teentjes knoflook, fijngesneden
1 kg sucadelappen, in niet te kleine blokjes op kamertemperatuur
2 eetlepels rozijnen, gewassen
1 theelepel kerrie masala
1 laurierblad
2 theelepels komijn
2 theelepels koriander
1 – 1 ½ eetlepel milde currypasta
1 wortel, in kleine blokjes gesneden
1 rode peper, fijngesneden zonder pitjes
2 appelen, geschild en fijngesneden
2 tomaten, ontvelt en fijngesneden
2 eetlepels limoensap en wat rasp van de schoongeboende limoen
1 banaan, in plakjes
220 ml water
2 theelepels suiker
300 ml kokosmelk, geen light
eventueel iets zout
Bereiden:
Bak in een stoofpan de ui met de knoflook in wat olie zachtjes glazig.
De rozijnen, kerrie masala, laurier, komijn en koriander gaan daarbij.
Voeg de kerriepasta toe en bak deze ook even mee.
Voeg de wortel, rode peper, appelen, tomaten, limoensap en banaan toe.
Bak ondertussen in een bakpan het vlees in wat olie aan.
Het vlees gaat bij de andere ingrediënten in de stoofpan.
Water erbij en met het deksel op de pan een half uur zachtjes laten sudderen.
De suiker gaat erbij en eventueel wat extra water.
Laat de curry nu nog ongeveer 1,5- 2 uur stoven. De tijd is afhankelijk van de malsheid van het vlees.
Voeg de kokosmelk toe.
Laat de stoofpot nog 20 minuten op een zacht vuur sudderen. Het vlees moet nu echt boterzacht zijn.
Mocht je de saus nog wat te dun vinden schep dan het vlees uit de pan en laat de saus wat inkoken tot de juiste dikte. Dan gaat het vlees weer terug in de pan.
Maak eventueel op smaak met wat zout. Maar deze curry is zo lekker kruidig dat zout waarschijnlijk helemaal niet nodig is.