Groentesoep met balletjes

8 personen

Je kunt kant en klaar gesneden soepgroenten gebruiken maar zelf snijden heeft als voordeel dat je de restjes groenten in de koelkast opmaakt én zelf bepaald hoe grof of fijn je de groenten wil snijden. Prei, knolselderij, sperzieboontje, ui, wortel, courgette, witte kool en bleekselderij zijn allemaal geschikte soepgroenten. Zelf ben ik geen voorstander van bloemkool/broccoli  in de groentesoep, maar het kan wel. Het vlees van de schenkel kan fijngesneden als vulling in de soep worden gebruikt maar vaak is het nogal erg stevig van structuur.

Ingrediënten voor de 1,5 liter runderbouillon:

  • 1 ui, gepeld

  • 2 wortels, grofgesneden

  • 2 stengels bleekselderij, grofgesneden

  • 1 prei, grofgesneden

  • 1 teen knoflook, gekneusd

  • olijfolie

  • 3 liter water

  • 1 flinke schenkel

  • bouquet garni; tijm, peterselie, laurier en rozemarijn

  • zout naar smaak of 1-2 runderbouillonblokjes

  • 10 zwarte peperkorrels, gekneusd

  • stukje foelie

Ingrediënten voor de vulling:

  • 200 g runder- of varkensworstjes

  • 400 g soepgroenten

  • bosje peterselie, de blaadjes grof gehakt

  • vermicelli

Bereiden:

  1. Bak de groenten in de olijfolie even aan.

  2. Voeg het water toe en de rest van de ingrediënten.

  3. Breng alles samen rustig aan de kook.

  4. Schep het schuim dat boven komt drijven af.

  5. Sudder de bouillon 5-6 uur.

  6. Giet de inhoud van de pan door een zeef  in een schone pan.

  7. Breng de bouillon op smaak met zout of  bouillonblokjes.

  8. Helemaal af laten koelen en het vet er afscheppen.

  9. Breng de bouillon opnieuw aan de kook.

  10. Haal het velletjes van de worstjes en draai balletjes van het vlees.

  11. Leg ze in de kokende bouillon.

  12. De groenten en de vermicelli gaan erbij.

  13. Kook dit samen hooguit 10 minuten.

  14. Roer de peterselie erdoor.