Groentesoep met balletjes
8 personen
Je kunt kant en klaar gesneden soepgroenten gebruiken maar zelf snijden heeft als voordeel dat je de restjes groenten in de koelkast opmaakt én zelf bepaald hoe grof of fijn je de groenten wil snijden. Prei, knolselderij, sperzieboontje, ui, wortel, courgette, witte kool en bleekselderij zijn allemaal geschikte soepgroenten. Zelf ben ik geen voorstander van bloemkool/broccoli in de groentesoep, maar het kan wel. Het vlees van de schenkel kan fijngesneden als vulling in de soep worden gebruikt maar vaak is het nogal erg stevig van structuur.
Ingrediënten voor de 1,5 liter runderbouillon:
1 ui, gepeld
2 wortels, grofgesneden
2 stengels bleekselderij, grofgesneden
1 prei, grofgesneden
1 teen knoflook, gekneusd
olijfolie
3 liter water
1 flinke schenkel
bouquet garni; tijm, peterselie, laurier en rozemarijn
zout naar smaak of 1-2 runderbouillonblokjes
10 zwarte peperkorrels, gekneusd
stukje foelie
Ingrediënten voor de vulling:
200 g runder- of varkensworstjes
400 g soepgroenten
bosje peterselie, de blaadjes grof gehakt
vermicelli
Bereiden:
Bak de groenten in de olijfolie even aan.
Voeg het water toe en de rest van de ingrediënten.
Breng alles samen rustig aan de kook.
Schep het schuim dat boven komt drijven af.
Sudder de bouillon 5-6 uur.
Giet de inhoud van de pan door een zeef in een schone pan.
Breng de bouillon op smaak met zout of bouillonblokjes.
Helemaal af laten koelen en het vet er afscheppen.
Breng de bouillon opnieuw aan de kook.
Haal het velletjes van de worstjes en draai balletjes van het vlees.
Leg ze in de kokende bouillon.
De groenten en de vermicelli gaan erbij.
Kook dit samen hooguit 10 minuten.
Roer de peterselie erdoor.