Leidse hutspot

4 personen

Het is traditie om op 3 oktober in Leiden haring, witte brood en hutspot te eten. Daarmee wordt het einde van het Spaanse beleg van de stad in 1574 herdacht. De watergeuzen, de bevrijders van de stad deelden aan de uitgehongerde inwoners haring en witte brood uit.

Het eten van hutspot op dezelfde dag is volgens overlevering te danken aan een kleine jongen, Cornelis Joppensz die op 3 oktober naar de Lammenschans, ruim een kilometer ten zuiden van de stadswallen in het verlaten legerkamp van de Spanjaarden een kookpot aantrof met wortelen, uien, vlees en pastinaken. Geen aardappelen want die waren in die tijd nog niet of nauwelijks bekend.

In deze Leidse hutspot zitten kaas- en spekblokjes maar van oudsher hoort er eigenlijk klapstuk bij.

Voor een vegetarische versie laat je de spekblokjes weg

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels olijfolie, voor warm gebruik

  • 600 g winterwortel, geschild en grof gesneden

  • 400 g uien, gepeld en in reepjes gesneden

  • 400 g pastinaak of koolraap, geschild en grof gesneden

  • 1 eetlepel kerrie masala

  • 1 blik of pot (grote) witte bonen, in een vergiet afgespoeld en uitgelekt

  • versgemalen peper

  • 125 g gerookte spekblokjes

  • 2 eetlepels peterselie, fijngesneden

  • 200 g  belegen Leidse- of jong belegen komijnekaas, in blokjes

Bereiden:

  1. Roerbak de uien en de wortelen 2 minuten.

  2. Voeg de pastinaak/koolraap en de kerriepoeder toe, roerbak alles samen nog 3 minuten.

  3. Voeg hier 300 ml water bij  en laat het gerecht in 10-15 minuten gaar worden. De wortelen moeten beetgaar zijn. Schep af en toe om.

  4. Bak de spekjes uit zonder olie of boter.

  5. De witte bonen gaan erbij en de uitgebakken spekjes zonder het uitgebakken spekvet.

  6. Een draai peper erover en alles goed door elkaar roeren, niet stampen.

  7. Warm het gerecht goed door.

  8. Strooi de peterselie en de kaas er over.

  9. Eventueel kan het gerecht nog even onder de grill om de kaas te laten smelten.