Prei tarte tatin

4 personen

Verwarm de heteluchtoven voor op 170 ֠ C

Voor één tarte tatin met een Ø van 22 cm of vier kleintjes.

Ingrediënten:

  • 600 g prei, in stukjes van ongeveer 2 cm gesneden, goed gewassen en uitgelekt. Laat de ringen aan elkaar zitten. Je hebt ongeveer 5 - 6 preien nodig, afhankelijk van de dikte van de prei

  • 40 g boter

  • 1 eetlepel kristalsuiker

  • 4 - 5 velletjes roomboter-bladerdeeg

  • 100 g – 150 g zachte geitenkaas, in dunne plakjes gesneden

  • takjes verse tijm, alleen de blaadjes gebruiken

  • zoutvlokken bv. maldon zout

  • versgemalen (zwarte) peper

Bereiden:

  1. Smoor de prei een minuut of 7 zachtjes in de boter met de suiker. Je hoeft niet te roeren.

  2. Schik de stukjes prei strak tegen elkaar in een quichevorm van 22 cm Ø

  3. Giet het stoofvocht over de prei.

  4. Laat de bladerdeegplakjes wat ontdooien. Haal ze van het papier en leg ze op elkaar, op een met bloem bestoven vel bakpapier. Zo kun je de deegplak goed draaien en komt deze makkelijk los.

  5. Rol de plakjes uit tot een cirkel van ongeveer 24 cm Ø en leg deze als een deken over de prei.

  6. Prik wat gaatjes in het deeg om de stoom te laten ontsnappen.

  7. Bak de tarte tatin in ongeveer 30 minuten gaar.

  8. Snijd de zijkanten los en leg een bord op de quichevorm en draai snel om.

  9. Verdeel de geitenkaas, tijm en zoutvlokken over de prei en draai er wat peper over.