Witlofsoep
4 personen
Ingrediënten:
100 – 125 g gerookte spekreepjes
2 eetlepels ongezouten roomboter
1 ui middelgroot, fijngesneden
1 prei, alleen de witte en lichtgroene delen. Gewassen en fijngesneden
1 stengel bleekselderij, gewassen en in maantjes gesneden
500 g witlof, dat zijn ongeveer 4 – 5 struikjes. Verwijder de kern en snijd de lof in stukken.
2 eetlepels bloem
1 l groentebouillon, warm
nootmuskaat, versgemalen
zwarte peper naar smaak, versgemalen
150 ml kookroom ( light)
1 theelepeltje honing
2 eetlepels bieslook, fijngesneden
Bereiden:
Bak de spekjes zachtjes uit in een klein bakpannetje. Schep de spekjes eruit en zet ze apart. Laat zoveel mogelijk van het spekvet in het pannetje.
Smoor de ui, prei, witlof en bleekselderij ongeveer 5 minuten in de boter.
De groenten moeten slinken maar niet bruin worden.
Strooi de bloem erover en roer met een houten lepel de bloem door de groenten.
Bak dit samen ongeveer 1 minuut tot het lekker begint te ruiken.
Giet de bouillon bij de groenten en roer goed door.
Laat de groenten met het deksel op de pan ongeveer 15 – 20 minuten zacht sudderen.
Voeg 2 draaien nootmuskaat, peper naar smaak en de honing toe.
Laat de soep wat afkoelen en daarna kun je hem pureren met de blender of staafmixer.
De kookroom gaat erdoor.
Verdeel de spekjes en de bieslook over de borden/kommen.