Muffins met blauwe bessen

12 stuks
De truc met muffins is dat je de droge bestanddelen en natte bestand delen van elkaar moet scheiden en zo weinig mogelijk moet kloppen. Door elkaar roeren is voldoende het lukt prima met een garde en met een lepel. Je kun natuurlijk cupcake vormpjes gebruiken maar het is heel eenvoudig om de tulpvormpjes van bakpapier te maken. Knip hiervoor vierkantjes van 14 cm bij 14 cm. Op YouTube staan instructiefilmpjes. Zet de papiervormpjes in een muffinbakplaat van 12 stuks.
Verwarm de oven voor op 200˚C, heteluchtoven op 180 ˚C
Droge ingrediënten:
360 g bloem + wat extra
170 g fijne kristalsuiker + wat extra voor het bestuiven
½ theelepel zout
1½ theelepel bakpoeder
½ theelepel baking soda
Natte ingrediënten:
350 ml karnemelk
1 ei
½ theelepel vanille-extract
70 g boter, gesmolten
200 g blauwe bessen, liefs verse maar uit de diepvries (ontdooid)kan ook. Als je diepvries bessen gebruikt giet dan het vocht af en bestrooi ze dan met wat bloem zodat ze niet naar de onderkant van je muffin zakken. Verse bessen wassen en goed drogen.
Bereiden:
Schep de suiker in een kom.
Zeef de bloem, zout, bakpoeder en baking soda boven de suiker.
Klop met een garde de karnemelk samen met het ei en het vanille-extract.
Voeg dit aan het bloemmengsel toe en blijf kloppen tot alles gelijkmatig verdeeld is. Niet langer….!
Roer de gesmolten boter door het beslag.
Roer de blauwe bessen erdoor.
Vul de vormpje tot net onder de rand en strooi er kristalsuiker over. Het is handig om voor het vullen een ijslepel te gebruiken.
Bak ze 30 minuten op de onderste richel in de oven tot ze goudbruin zijn.
De bovenkant moet terugveren als je er op drukt en een in het midden gestoken satéprikker er droog weer uitkomen.
Laat de muffins in de vorm kort afkoelen en zet ze dan op een rooster om helemaal koud te laten worden.