Muffins met banaan en kaneel

14-16 stuks of 12 grote én 12 mini muffins

De truc met muffins is dat je de droge bestanddelen en natte bestanddelen van elkaar gescheiden moet houden en zo weinig mogelijk moet kloppen. Door elkaar roeren is voldoende dat lukt prima met een garde en met een lepel. Je kun natuurlijk cup cakevormpjes gebruiken maar het is heel eenvoudig om de tulpvormpjes van bakpapier te maken. Knip hier voor vierkantjes van 14 cm bij 14 cm. Op YouTube staan instructiefilmpjes. Zet de papiervormpjes in een muffinbakplaat van 12 stuks.

Verwarm de oven voor op 200˚C, heteluchtoven op 180 ˚C

Droge ingrediënten:

Je kunt aan dit recept ook wat gehakte noten en/of chocoladedruppels toevoegen.

  • 160 g basterdsuiker + wat extra voor het bestuiven

  • 350 g bloem

  • ½ theelepel zout

  • 1½ theelepel bakpoeder

  • ½ theelepel baking soda

  • 2 theelepels kaneel + wat extra om te bestrooien

Natte ingrediënten:

  • 350 ml karnemelk

  • 1 ei

  • ½ theelepel vanille-extract

  • 70 g boter, gesmolten

  • 400 g banaan = ongeveer 4 á 5 bananen, geprakt

Bereiden:

  1. Schep de basterdsuiker in een kom

  2. Zeef de bloem, zout, bakpoeder, baking soda en de kaneel in de kom boven de suiker.

  3. Klop met de garde de karnemelk samen met het ei en het vanille-extract.

  4. Voeg dit geleidelijk aan het bloemmengsel toe en klop tot alles gelijkmatig verdeeld is. Niet langer….!

  5. Roer de gesmolten boter door het beslag.

  6. Schep de geprakte banaan erdoor tot deze gelijkmatig verdeeld is.

  7. Vul de vormpje tot net onder de rand en strooi er suiker en kaneel overheen. Het is handig om hier een ijslepel voor te gebruiken.

  8. Bak ze 30 minuten op de onderste richel in de oven tot ze goudbruin zijn.

  9. De bovenkant moet terugveren als je er op drukt en een in het midden gestoken satéprikker er droog weer uitkomen.

  10. Laat de muffins kort afkoelen in de vorm en zet ze dan op een rooster om helemaal koud te laten worden.