Quiche Lorrain

4-6 personen

Oorspronkelijk een hartige taart uit Lotharingen zonder toevoeging van de Gruyère kaas. Gruyère is een goede smeltkaas met een romige, nootachtige smaak. Vaak is Gruyère kaas niet in de supermarkt te koop, dat is lastig. Maak dan gebruik van goede alternatieven zoals Zwitserse kaas, Emmenthaler, Jarlsberg, Fontina, Cheddar, Comté, Maasdammer of Gouda. Je kunt voor deze hartige taart ook zelf korstdeeg voor hartige taart maken, zie recept op de site. Ben je van plan de quiche in te vriezen bak deze dan 10 minuten korter dan is aangegeven. Na ontdooien in de oven afbakken op de temperatuur zoals aangegeven in het recept. Haal dan de taart voor het afbakken wel uit de vorm.

Heteluchtoven voorverwarmen op 180  ֠C

Ingrediënten:

  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg uit de diepvries, ontdooid. Of gebruik koelvers bladerdeeg uit de koeling

  • 2 eetlepels bloem, om te bestuiven

  • boter of bakspray om in te vetten

  • 1 middelgrote ui of 2 sjalotjes, fijngesneden

  • 125 g gerookte spekblokjes

  • 4 eieren (L)

  • 250 ml slagroom

  • mespunt nootmuskaat, liefst vers geraspt

  • zout en versgemalen peper

  • 125 g gruyère of een alternatief hiervoor, geraspt

Bereiden:

  1. Pel de plakjes bladerdeeg van het papier en stapel ze op elkaar. Rol een plak deeg uit tot een cirkel met een Ø van ongeveer 26 cm. Ik doe dat meestal op een vel met bloem bestoven bakpapier. Dan kun je de plak goed draaien en komt deze gemakkelijk los.

  2. Bekleed een ingevette quiche- of springvorm van 24 cm Ø met het deeg.

  3. Prik met een vork gaatjes in de bodem en snijd het overtollige deeg lang de randen af.

  4. Zet de vorm 15 minuten in de koelkast dat voorkomt krimp bij het bakken.

  5. Leg een vel bakpapier op de bodem van de gevulde bakvorm. Hier op gaan keramische bakkorrels of gedroogde bonen.

  6. Bak de quiche in ongeveer 15 minuten heel lichtbruin.

  7. Haal de quichebodem uit de oven en verwijder het bakpapier en de vulling

  8. Roer 1 van de eieren los en kwast de korst bodem in met het losgeroerde ei.

  9. De bodem gaat nu nog 5 minuten in de oven op 200 ֠ C. Als je de bodem uit de oven haalt zet je de oven weer op 180 ֠ C

  10. Bak ondertussen de spekblokjes in een droog koekenpannetje.

  11. Schep de spekbokjes uit de pan in een kom. Laat zoveel mogelijk van het vet achter.

  12. Bak nu zachtjes de uitjes in het spekvet

  13. Verdeel spek en ui over de taartbodem.

  14. Klop met een garde of keukenmachine de 3 eieren + het restje ei luchtig.

  15. Voeg de room en de kaas toe.

  16. Maak op smaak met zout, peper en de versgemalen nootmuskaat

  17. Schenk het ei-room-kaas mengsel over de uien.

  18. Bak de quiche in ongeveer 25 - 30 minuten goudbruin.