Korstdeeg voor hartige taart
Basisrecept
Dit deeg is voldoende om een bakvorm van 23 cm Ø 3 cm hoog mee te bekleden. Meer deeg nodig maak dan de halve of dubbele hoeveelheid van het recept. Mocht je daardoor deeg over hebben dan kan dat worden ingevroren en zeker 6 weken in de diepvries bewaard. Voor een volkoren deeg gebruik je 125 g bloem en 125 g fijn volkoren meel.
Ingrediënten
250 g patent bloem en wat extra voor het bestuiven
½ theelepel zout
150 g koude boter, in blokjes gesneden
1 ei, losgeklopt
1 – 2 eetlepels koud water
Bereiden:
Zeef de bloem en het zout boven een kom
De boter gaat erbij, wrijf met je vingertoppen de boter samen met het meel fijn. Het moet eruit gaan zien als broodkruim.
Voeg het ei toe en eerst een eetlepel water toe en kneed dit samen tot een glad en soepel deeg.
Blijft het deeg kruimelig doe er dan nog een eetlepel water bij.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 2 of 3 keer goed door.
Maak er een mooie vorm van en draai deze in plasticfolie.
Het deeg gaat nu 30 minuten in de koelkast. Het deeg moet niet zo hard worden dat je het niet meer kan uitrollen.