Zabaglione en zabaglione-ijs
4 personen
Op zijn frans sabayon. Meestal warm gegeten met koekjes zoals amaretti, cantuccini of bitterkoekjes. Zabaglione is warm en koud ook goed te combineren met fruit
Ingrediënten:
5 eierdooiers
100 g poedersuiker
150 ml masala of zoete sherry
amaretti, cantuccini of bitterkoekjes om erbij te serveren
Bereiden:
De eierdooiers en de poedersuiker in een vuurvaste kom met een garde of in de keukenmachine kloppen tot er een licht gekleurde eierschuim ontstaat. Het schuim hoort zo dik te zijn dat je de sporen van het mixen blijft zien als je de garde eruit tilt .
Zet de kom boven op een pan met net niet kokend water (au bain-marie) en voeg de masala of de sherry toe. Blijf kloppen tot het volume van het mengsel 2 keer is verdubbeld en mooi dik is geworden.
Schenk het toetje in glazen schaaltjes en serveer direct. Geef er de koekjes en eventueel fruit bij.
Zabaglione-ijs
Ingrediënten
5 eierdooiers
100 g poedersuiker
150 ml masala of zoete sherry
150 ml slagroom
amaretti, cantuccini of bitterkoekjes om erbij te serveren
Bereiden
De eierdooiers en de poedersuiker in een vuurvaste kom met een garde of in de keukenmachine kloppen tot er een licht gekleurde eierschuim ontstaat. Het schuim hoort zo dik te zijn dat je de sporen van het mixen blijft zien wanneer je de garde eruit tilt .
Zet de kom boven op een pan met net niet kokend water (au bain-marie) en voeg de masala of de sherry toe. Blijf kloppen tot het volume van het mengsel 2 keer is verdubbeld en mooi dik is geworden.
Neem de pan van het vuur en zet de kom in koud water en klop tot het mengsel is afgekoeld.
Klop de slagroom stijf en klop deze door het afgekoelde eimengsel.
Schep dit in een diepvriesbakje en zet het zabaglione-ijs ongeveer 1,5 uur in de diepvries tot het stevig is geworden.
Ongeveer 15 minuten voor het serveren in de koelkast zetten anders is het ijs echt keihard.
Verdeel over de glazen en serveer met koekjes of vers fruit.