Pruimenvlaai
8 personen
Verwarm de heteluchtoven op 180 ˚C
Ingrediënten voor het deeg:
175 g tarwebloem
snufje zout
75 g koude boter, in blokjes
2 eetlepels basterdsuiker
paar druppels vanille essence of een zakje vanillesuiker
3-5 eetlepels ijskoud water
Ingrediënten voor de vulling:
75 g basterdsuiker
75 g zachte boter
75 g amandelmeel
1 ei, losgeklopt
2 eetlepels tarwebloem
6-8 amaretti koekjes, gemalen
600 g niet te rijpe pruimen, gehalveerd en ontpit
Ingrediënten voor het glazuur:
5 eetlepels abrikozenjam
1 eetlepel water
Extra: vlaaivorm 23 cm Ø
Bereiden:
Zeef de bloem en het zout in een kom en wrijf er de gekoelde boter door tot het mengsel op broodkruim lijkt.
Voeg dan de suiker, vanille en voldoende ijskoud water toe om er een soepel deeg van te kunnen kneden.
Wikkel het deeg in folie en leg het een kwartiertje in de koelkast.
Rol op een met bloem bestoven werkblad het deeg uit en bekleed de ingevette vlaaivorm met het deeg. Laat overtollig deeg over de rand hangen.
Maak met een vork gaatjes in de bodem en leg een stuk bakpapier en bakbonen op de bodem.
Bak de vlaai zonder vulling 10 minuten. Verwijder het bakpapier en de bakbonen en bak dan nog eens 10 minuten.
Laat de bodem afkoelen en snijd met een scherp mes het overtollige deeg weg.
Klop alle ingrediënten voor de vulling behalve de amarettikoekjes en de pruimen door elkaar
Verdeel dit mengsel over de vlaaibodem en verdeel de verkruimelde amarettikoekjes hierover.
De pruimen leg je met de snijkant naar boven op de vlaai.
Maak het glazuur door de abrikozenjam te verwarmen met 1 eetlepel water en vervolgens te zeven.
Bestrijk de pruimen met de helft van het glazuur.
Bak de vlaai 50 – 60 minuten tot de amandelvulling gaar is.
Bestrijk de taart met de rest van het glazuur.