Teng teng

24 stuks

In de jaren vijftig stond dit recept in een vakantieboek onder de naam pinda-pinda lekka lekka. Teng teng of ting ting is een verzamelnaam voor verschillende snoepjes en koekjes uit Zuidoost Azië.

Ook al stond het in een vakantieboek voor de jeugd, dit is geen recept om met jonge kinderen te maken want de suikerstroop wordt verschrikkelijk heet. Oppassen geblazen…..! Het zijn zoete pindabrokken die in de jaren dertig tijdens de economische crisis door Chinezen werden gemaakt en verkocht om zo toch wat geld te verdienen. Het recept had ik natuurlijk niet meer maar na wat zoeken op het internet vond ik verschillende recepten waaronder dit lekkere recept van Marijke Sterk met gemberstroop en citroen, maar het kan ook zonder.

Bekleed van te voren een bakblik met een opstaand randje met bakpapier.

Ingrediënten:

  • 150 g ongezouten pinda’s

  • 300 g kristalsuiker

  • 1 eetlepel gembersiroop

  • 2 eetlepels koud water

  • 1 biologische citroen

Bereiden:

  1. De suiker gaat met de gembersiroop en 2 eetlepels koud water in een pan met een dikke bodem.

  2. Zet de pan op een zacht vuur en laat de suiker smelten om karamel te maken. Roer niet in de pan maar wals af en toe zodat de suiker de gelegenheid krijgt om op te lossen.

  3. Als de suiker begint te kleuren kun je de karamel met een houten lepel omroeren. De karamel moet mooi goudbruin van kleur worden.

  4. Roer de pinda’s erdoor en zorg dat alle pinda’s goed met de karamel bedekt zijn.

  5. Stort het pindamengsel in het bakblik en wrijf met de citroen uit tot een plak van 1,5 cm.

  6. Als de koek is afgekoeld ga je er nogmaals met de citroen over.

  7. Breek de teng teng in stukjes.