Quinoaburger

4 personen

Uit het kookboek “Huisgemaakt” Van La Place, een écht lekkere vegetarische burger. Zelf heb ik een contactgrill gebruikt om de groenten, broodjes en de burger te grillen maar het kan ook in een bak-of grillpan. Op de BBQ is het geen groot succes. Invriezen kun je deze burgers ook.

Ingrediënten zongedroogde tomatensaus:

  • 50 g zongedroogde tomaten, uitlekt

  • 1 kleine ui, grof gesneden

  • 100 ml mayonaise

  • 2 eetlepels tomatenketchup

  • zout en peper

Ingrediënten voor de burgers:

  • 100 g volkoren quinoa

  • 50 g kikkererwten uit blik, afgespoeld

  • 100 g rode kidneybonen uit blik, afgespoeld

  • 30 g zoete maiskorrels uit blik, afgespoeld

  • 40 g belegen kaas, geraspt

  • 1 ei, losgeklopt

  • 25 g panko broodkruim (of je neemt paneermeel of beschuit, panko heeft een wat grovere structuur)

  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder

  • 1 eetlepel cajunkruiden

  • zout en versgemalen peper

  • 1 – 2 eetlepels zonnebloemolie

Erbij/ erop:

  • ½ courgette in dunne plakken

  • ½ rode paprika, in repen

  • olijfolie

  • zout en peper

  • 4 hamburgerbroodjes

  • 4 blaadjes sla, bijvoorbeeld little gem of gemengde sla

  • eventueel 4 plakken cheddar

Bereiden:

  1. Maak het sausje van zongedroogde tomaten door alle ingrediënten samen te pureren.

  2. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Alle ingrediënten voor de burger gaan samen in de keukenmachine met zout en peper naar smaak. Mix kort, je moet een samenhangend mengsel krijgen maar geen prut. Maak 4 gelijke burgers. Ik heb hier een hamburgervorm voor gebruikt zodat het een mooie dunne burger werd die ook snel gaar is.

  3. Zet de burgers in de koelkast om op te stijven.

  4. Schep de groenten om in een kom met wat olijfolie en zout en peper. Rooster de groenten op de contactgrill, bak-of grillpan

  5. Snijd de broodjes doormidden en leg ze met het snijvlak op het roosteroppervlak. Rooster ze licht.

  6. Rooster de groenten (eventueel tegelijk met de broodjes).

  7. Bestrijk de burgers met wat zonnebloemolie en rooster ze aan beide zijden ongeveer 3 minuten. Druk tijdens het bakken niet op de burgers.

  8. Stel je burger samen door op de onderste broodhelften wat van de saus te smeren, daar gaat de sla en de geroosterde groente op. De burgers gaan hier boven op en eventueel een plak cheddar en dan nog wat van de saus. Dek af met de bovenste broodhelften.