Quinoaburger
4 personen
Uit het kookboek “Huisgemaakt” Van La Place, een écht lekkere vegetarische burger. Zelf heb ik een contactgrill gebruikt om de groenten, broodjes en de burger te grillen maar het kan ook in een bak-of grillpan. Op de BBQ is het geen groot succes. Invriezen kun je deze burgers ook.
Ingrediënten zongedroogde tomatensaus:
50 g zongedroogde tomaten, uitlekt
1 kleine ui, grof gesneden
100 ml mayonaise
2 eetlepels tomatenketchup
zout en peper
Ingrediënten voor de burgers:
100 g volkoren quinoa
50 g kikkererwten uit blik, afgespoeld
100 g rode kidneybonen uit blik, afgespoeld
30 g zoete maiskorrels uit blik, afgespoeld
40 g belegen kaas, geraspt
1 ei, losgeklopt
25 g panko broodkruim (of je neemt paneermeel of beschuit, panko heeft een wat grovere structuur)
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 eetlepel cajunkruiden
zout en versgemalen peper
1 – 2 eetlepels zonnebloemolie
Erbij/ erop:
½ courgette in dunne plakken
½ rode paprika, in repen
olijfolie
zout en peper
4 hamburgerbroodjes
4 blaadjes sla, bijvoorbeeld little gem of gemengde sla
eventueel 4 plakken cheddar
Bereiden:
Maak het sausje van zongedroogde tomaten door alle ingrediënten samen te pureren.
Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Alle ingrediënten voor de burger gaan samen in de keukenmachine met zout en peper naar smaak. Mix kort, je moet een samenhangend mengsel krijgen maar geen prut. Maak 4 gelijke burgers. Ik heb hier een hamburgervorm voor gebruikt zodat het een mooie dunne burger werd die ook snel gaar is.
Zet de burgers in de koelkast om op te stijven.
Schep de groenten om in een kom met wat olijfolie en zout en peper. Rooster de groenten op de contactgrill, bak-of grillpan
Snijd de broodjes doormidden en leg ze met het snijvlak op het roosteroppervlak. Rooster ze licht.
Rooster de groenten (eventueel tegelijk met de broodjes).
Bestrijk de burgers met wat zonnebloemolie en rooster ze aan beide zijden ongeveer 3 minuten. Druk tijdens het bakken niet op de burgers.
Stel je burger samen door op de onderste broodhelften wat van de saus te smeren, daar gaat de sla en de geroosterde groente op. De burgers gaan hier boven op en eventueel een plak cheddar en dan nog wat van de saus. Dek af met de bovenste broodhelften.