Paella

6 personen

Valencia is de bakermat van de paella. De naam dankt het gerecht aan de platte pan waarin het gerecht wordt bereid. De rijst moet net niet meer plakkerig maar ook niet te droog zijn. Een aangekoekt laagje op de bodem wordt zeer gewaardeerd en staat bekend onder de naam quemada.

Garnalen gepeld of ongepeld net wat je wil. Ik vind het altijd wel gezellig om ieder voor zich de garnalen aan tafel te laten pellen net als de mosselen.

Ingrediënten:

  • 3-4 vleestomaten, afhankelijk van de grootte

  • 3 tenen knoflook, geperst

  • 2 snufjes saffraan

  • 2 theelepels milde paprikapoeder

  • 140 g chorizoworst, zonder vel en in stukjes gesneden

  • 8 kipkarbonades of 4 tot 6 kippenpoten

  • 2 eetlepels olijfolie, warm gebruik

  • 2 uien, fijngesneden

  • 400 g risottorijst, goed gewassen tot het water helder blijft

  • 100 g sperziebonen, in kleine stukjes

  • 100 g doperwten uit de diepvries

  • 2 puntpaprika’s, zaadlijsten verwijderd en stukjes gesneden

  • 1 pot kippenfond (380 ml)

  • 1 pot visfond (380 ml)

  • 16 mosselen (in het seizoen) goed schoongespoeld*

  • 500 g diepvries garnalen, rauw*

  • zout en versgemalen peper

  • flinke bos peterselie, fijngesneden

  • 1 citroen, in partjes gesneden

Bereiden:

  1. Rasp in een kom de tomaten en gooi de velletjes weg. Roer de saffraan, knoflook en de paprikapoeder door de tomatensaus.

  2. Bak in een koekenpan de chorizo voorzichtig uit, zet de chorizo apart.

  3. Bak de kip in het vet van de chorizo goudbruin, zet deze ook apart.

  4. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de (paella) pan. Voeg de uien toe en laat deze twee minuten zachtjes bakken.

  5. Voeg de tomaten-knoflooksaus toe.

  6. De uitgelekte rijst, bonen, erwten en de paprika gaat daarbij.

  7. Goed roeren, de rijst moet helemaal bedekt zijn.

  8. De kip en chorizo toevoegen.

  9. De bouillon gaat in de pan.

  10. Niet meer roeren.

  11. De paella ongeveer 15 minuten laten sudderen tot de rijst bijna gaar is en al het vocht heeft opgenomen.

  12. Verdeel nu de mosselen en de garnalen over de rijst.

  13. Doe een deksel op de pan of dek af met aluminiumfolie.

  14. Laat het gerecht zonder roeren nog 15 minuten sudderen. De garnalen moeten roze zijn en de mosselen open staan.

  15. Bestrooi met peterselie en verdeel de parten citroen over de schotel.