Kaneelmikjes

12 stuks

Dit is een recept uit het C1000 “Buitengewoon Hollands” kookboek. Het is een leuk recept om met kinderen maken. Het zijn geen broodjes maar ook geen cakejes. Eet ze het liefst nog een beetje warm. In het oorspronkelijke recept zit sukade. Dat heb ik vervangen door gedroogde cranberries. Maar je kunt er natuurlijk ook stukjes appel, abrikoos, krenten etc. in doen. Gember- en kaneelpoeder kan worden vervangen door koekkruiden. Eet de mikjes met roomboter en jam. In het recept worden de mikjes bestreken met wat karnemelk. Bij mij zag dat er niet zo mooi uit. Klop een ei los met wat melk en bestrijk hiermee de bovenkant van de mikjes.

Heteluchtoven voorverwarmen op 200 ˚ C

Ingrediënten:

  • 30 g zelfrijzend bakmeel + wat extra

  • 2 theelepels gemberpoeder

  • 2 theelepels kaneel

  • ½ theelepel zout

  • 2 eetlepels witte basterdsuiker

  • 60 g koude boter in blokjes

  • 2 eieren (L)

  • 100 ml karnemelk

  • 100 g gedroogde cranberries, goed gewassen en gedroogd

  • 100 g rozijnen, goed gewassen en gedroogd

  • 1 ei losgeklopt met wat melk

Bereiden:

  1. Zeef in een kom het bakmeel met de specerijen, zout en de basterdsuiker.

  2. Voeg de boter toe en wrijf met je vingertoppen tot de boter goed verdeeld is het meelmengsel er kruimelig uitziet.

  3. Klop de eieren los met 100 ml karnemelk. Doe hier de cranberries en de rozijnen door.

  4. Maak je handen nat en kneed dit samen met het meel tot een samenhangend deeg. Dat is wel even een plakkerig klusje

  5. Strooi wat bloem op het aanrecht.

  6. Rol met de deegroller het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 3 cm dik, 22 cm lang en 12 cm breed.

  7. Snij 12 rechthoekjes uit het deeg.

  8. Leg deze op een bakplaat belegd met bakpapier.

  9. Bestrijk de mikjes met het losgeklopte ei.

  10. Bak de mikjes in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.