Catalaanse kip

4 personen

Hartig, zoet en kruidig, zo kun je dit kipgerecht het beste omschrijven. Lekker veel saus erbij om met een stokbroodje op te deppen. Als extra oppeppertje is een scheutje brandewijn of cognac lekker in dit gerecht.

Ingrediënten:

  • 1 kip in 8 stukken of 4 bouten verdeeld in dijen en drumsticks

  • 1 theelepel zout

  • 3 eetlepels olijfolie, warm gebruik

  • 200 g ongerookt spek, in dobbelsteentjes

  • 100 g gewelde abrikozen, gewassen en gedroogd

  • 100 g rozijnen, gewassen en gedroogd

  • 10 tenen knoflook (of 5 als het erg grote tenen zijn) gepeld en heel gelaten

  • 2 uien, fijngesneden

  • 2 grote rijpe tomaten, geraspt. De tomaten door snijden en het binnenste deel raspen. Het velletje blijft over en kan weg gegooid worden.

  • 2 takjes verse tijm

  • 1 takje rozemarijn

  • 1 laurierblaadje

  • 60 g pijnboompitten, bij voorkeur geroosterd

  • 100 ml droge witte wijn

  • 250 ml kippenbouillon

  • evt. allesbinder of maïzena

Bereiden:

  1. Dep de stukken kip droog en bestrooi ze met zout.

  2. Braad de kip in de olijfolie tot de buitenkant goudbruin is. Haal de kip uit de pan en zet de stukken apart.

  3. Bak de dobbelsteentjes spek zachtjes uit in het achtergebleven vet in de pan.

  4. Als het spek bruin begint te worden voeg je de uien, knoflook, tomatenrasp en de kruiden toe.

  5. Als de uien en de knoflook glazig beginnen te worden dan gaan de stukken kip weer terug in de pan.

  6. De abrikozen, rozijnen, pijnboompitten, wijn en de kippenbouillon gaan erbij.

  7. Het gerecht op een laag vuurtje 20 – 30 minuten laten sudderen. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van de kip.

  8. Haal de kip uit de pan en kook de saus wat in. Eventueel kun je de saus met wat allesbinder of maïzena binden.

  9. De kip gaat terug in de pan om weer op te warmen.