Witte bonen in tomatensaus

4 personen

Dit recept is voor iedereen die dol is op witte bonen in tomatensaus. Deze zelfgemaakte witte bonen zijn echt heerlijk….! Deze keer heb ik het recept gemaakt met héle grote witte bonen die te koop zijn bij de Griekse, Turks/Marokkaanse winkel. Lekker met wat feta erover gekruimeld en een fijngesneden bosuitje of gebakken chipolata worstjes met een boerensalade. Je kunt ook gedroogde bonen gebruiken. Week deze dan eerst een nachtje in een ruime hoeveelheid water en kook ze in 30 tot 40 minuten gaar, zonder zout met eventueel wat bonenkruid. Op het laatst van de kooktijd blijven opletten want ze zijn zo te ver en dan gaan ze barsten en heb je prut. Daar staat tegenover dat je gedroogde bonen lang kunt bewaren. Maar…. zijn ze ouder dan een jaar dan krijg je ze “never” nooit meer lekker gaar en blijven het harde knikkertjes.

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olijfolie, traditioneel

  • 1 kleine ui, fijngesneden

  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden

  • 1 teen knoflook, geperst

  • tomatenblokjes en sap, de helft van een blikje van 400 g

  • 150 ml groentebouillon

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • 1 eetlepel donkere basterdsuiker

  • 2 theelepels mosterd

  • 1 groot blik/pot witte bonen, uitgelekt en afgespoeld

  • peterselie of bosui, fijngesneden

Bereiden:

  1. Bak de ui 5 minuten zachtjes in de olie glazig.

  2. De bleekselderij en knoflook gaan hierbij en bak je 2 minuten mee.

  3. Voeg de tomaten, bouillon en ketjap toe en breng de saus aan de kook.

  4. Laat de saus op een zacht vuurtje 15 minuten inkoken tot de goede dikte.

  5. Voeg de suiker, mosterd en bonen bij de tomatensaus.

  6. Kook dit samen 5 minuten.

  7. Strooi de peterselie of bosuitjes over de bonen

DSCF4716.jpg
DSCF4722.jpg