Linzensoep

4 personen

Mercimek corbasi is een traditionele Turkse linzensoep, kruidig én vegetarisch. Je kunt als toevoeging 2 theelepels gemalen komijnzaad door de soep doen. Ook in Turkije is dit niet overal gebruikelijk. De soep wordt ook wel gepureerd en een deel van de bouillon vervangen door melk. Zelf vind ik het heel lekker om twee niet te fijngesneden knoflookworstjes (sucuk) op het eind even mee te koken.

Ingrediënten:

  • 1 stengel bleekslederij, niet te klein gesneden

  • 1 flinke wortel, niet te klein gesneden

  • 1 grote ui, niet te klein gesneden

  • 1 middelgrote aardappel, geschild, gewassen en in stukken gesneden

  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden

  • 1 zoete paprika, zonder zaadlijst, niet te klein gesneden

  • 2 theelepels paprikapoeder

  • ½ rode peper, zonder zaadlijst en in stukjes gesneden

  • 2 eetlepels olijfolie, traditioneel

  • 2 groente- of tuinkruiden bouillonblokjes

  • 1 liter water

  • 175 g rode linzen, goed gewassen

  • klont roomboter

  • 1 eetlepel tomatenpuree (salça)

  • ½ bosje peterselie, fijngesneden

Bereiden:

  1. Fruit de bleekselderij, wortel, ui, aardappel, knoflook, peper, paprika, peper en de paprikapoeder aan in de olijfolie.

  2. Voeg de linzen, het water en de bouillonblokjes toe.

  3. Ongeveer 45 minuten zachtjes laten koken.

  4. Roer de tomatenpuree en de boter door de soep.

  5. Bestrooi met de peterselie.

DSCF57852.jpg
DSCF57762.jpg