Limoncello tiramisu (taart)

8-10 personen

Tiramisu kun je prima met lange vingers maken, maar toch….de savoiardi zijn wat steviger en groter en worden wat minder zompig terwijl ze toch snel vocht op nemen. Klop de eierdooiers en de slagroom apart van elkaar anders gaat de tiramisu niet goed opstijven.

In plaats van in een schaal kun je de tiramisu ook in een (vierkante) springvorm maken. Bekleed de bodem met bakpapier. Klem het bakpapier met de rand vast en laat het aan de zijkanten uitsteken. Dat maakt het gemakkelijker om het papier onder de taart uit te trekken als hij is opgesteven óf je kunt natuurlijk voor het gemak een schaal gebruiken.

Ingrediënten:

  • 4 eierdooiers (M)

  • 200 g poedersuiker

  • 400 ml slagroom

  • 1 zakje klopfix

  • 3 flinke eetlepels lemoncurd + 1 eetlepel extra

  • 500 ml mascarpone

  • 250 ml Limoncello

  • 1 pak savoiardi of lange vingers

  • 1 zakje amandelschaafsel

  • 1 limoen, goed schoongeboend en de schil geraspt.

Bereiden:

1. Klop met de mixer of de keukenmachine de eierdooiers met de suiker 5 minuten op een hoge stand. Het eigeel gaat er lichtgeel en lobbig uit zien.

2. Klop daarna de slagroom met het zakje klopfix luchtig.

3. Roer de mascarpone los met de drie eetlepels lemoncurd.

4. Klop nu de slagroom even samen met de opgeklopte eierdooiers en spatel dan de mascarpone door het ei/slagroom mengsel.

5. Giet de Limoncello in een lage schaal.

6. Wentel de savoiardi/ lange vingers door de Limoncello en schik ze op de bodem van de springvorm of schaal.

7. Boven op de laag lange vingers schep je de helft van de pudding.

8. Dan weer een laag van de koekjes en dan weer pudding. Gebruik je een springvorm bewaar dan wat van de pudding om later de zijkanten mee af te smeren

9. Strijk de bovenkant goed glad af.

10. Laat de tiramisu minimaal 6 uur opstijven maar liever maak je dit toetje een dag van tevoren.

11. Als de tiramisu stijf genoeg is haal je hem uit de springvorm en plaats je hem voorzichtig op een bord of schaal. Het bakpapier trek je eronder uit.

12. Smeer de zijkanten af met de bewaarde vulling.

13. Druk hier het amandelschaafsel tegen aan.

14. Roer de laatste eetlepel lemoncurd los met een beetje Limoncello en garneer hiermee de bovenkant van de tiramisu.

15. Verdeel de limoenrasp over de bovenkant.

DSCF5982.jpg
DSCF5994.jpg