Ribollita
6 porties
Een dikke soep van witte bonen, groenten en brood. De Italiaanse versie van onze erwtensoep, een echte wintersoep. Je bent er even mee bezig maar de soep is niet moeilijk te maken. Een dag van te voren beginnen want ribollita betekend letterlijk opnieuw gekookt. Maak net als met erwtensoep een dubbele hoeveelheid van deze soep. Prima in te vriezen. Zonder gerookte spek ook nog helemaal vegetarisch.
Ingrediënten:
250 g gedroogde witte bonen, gewassen en minimaal 8 uur geweekt in ruim water
1 laurierblaadje
150 g gerookte spekblokjes, óf 3 eetlepels olijfolie traditioneel + wat voor aan tafel extra vierge
2 tenen knoflook, fijngesneden of geperst
1 venkelknol, fijngesneden
1 winterwortel, in plakjes
2 stengels bleekselderij, in maantjes gesneden
1 ui, fijngesneden
1 ½ liter groentebouillon
1-2 takjes verse tijm
1 tak rozemarijn
400 g kool, dat kan savooie-, spits- of boerenkool zijn. Of een combinatie van deze kolen. Heeft de kool dikke nerven verwijder deze dan eerst en snij daarna de rest van de kool fijn.
zout en versgemalen peper
250 g oud wit brood, dat kan van alles zijn bijvoorbeeld een ciabatta, baguette etc
1 rode ui, fijngesneden
Bereiden:
Spoel de witte bonen af en zet ze op met water. Het water moet ongeveer 2 cm boven de bonen staan. Doe er een laurierblaadje bij en voeg geen zout toe.
Laat de bonen ongeveer 1 ½ uur zachtjes koken.
Snij het oude brood in stukken, zodat het goed droog wordt.
Bak in de soeppan de spekjes zachtjes uit of verhit de olijfolie.
Bak de wortel, bleekselderij, ui, knoflook en de andere kruiden samen met de spekblokjes of in de olie.
Voeg de bouillon toe en kook dit een minuut of 10.
Dan gaat de kool in de soep en het deksel op de pan. Laat de soep 30 minuten sudderen.
Schep dan de helft van de bonen met een schuimspaan uit de pan en doe die bij de soep.
Pureer met de pureerhaak van de mixer de rest van de bonen met het kookwater (laurierblaadje verwijderen).
Giet de bonenpuree bij de soep.
Verwijder de takjes tijm en rozemarijn.
Laat de soep nog 15 minuten zachtjes koken.
Eventueel nog wat op smaak maken met zout en peper.
Nu gaat het brood door de soep. De soep smaakt nu al prima…maar toch.
Zet de pan als de soep wat is afgekoeld in de koelkast.
Kook de soep de volgende dag opnieuw op, nu is de soep nog veel lekkerder
Voor het opdienen strooi je wat fijngesneden rode ui en giet je wat goede olijfolie over de soep. Niet doorroeren.