Quiche met asperge
4 tot 6 personen
Met groene asperge nog makkelijker, alleen het houtige deel afsnijden en ook niet voorkoken. In plaats van kant en klaar bladerdeeg kun je ook deeg voor hartige taart gebruiken, zie recept op de site. Ben je van plan de quiche in te vriezen bak deze dan 10 minuten korter dan is aangegeven. Na ontdooien in de oven afbakken op de temperatuur zoals aangegeven in het recept. Haal de taart voor het afbakken wel uit de vorm.
Verwarm de oven voor op 180˚ C
Ingrediënten:
6 plakjes roomboterbladerdeeg uit de diepvries, ontdooid. Of gebruik koelvers bladerdeeg uit de diepvries.
boter of bakspray om in te vetten
2 middelgrote uien, gepeld en in dunne plakken gesneden
1 teen knoflook, geperst
1 theelepel olijfolie
4 niet te dunne asperges, geschild met een dunschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar het uiteinde toe. Snij de houtige uiteinden af.
300 g petit sweet tomaatjes of een andere soort tomaatjes naar keuze, doorgesneden
4 eieren, L
150 ml kookroom
150 ml melk
mespunt nootmuskaat, versgemalen
zout en versgemalen peper
50 g bloem en wat extra om aanrecht te bestuiven
Bereiden:
Breng water met eventueel wat zout in een ruime platte pan aan de kook. De asperges moeten er plat in kunnen liggen en net onder water staan. Als het water kookt gaan de asperges precies 5 minuten in de panm, daarna uit laten lekken.
Laat de bladerdeegplakjes wat ontdooien. Haal ze van het papier en leg ze op elkaar op een met bloem bestoven vel bakpapier. Zo kun je de deegplak goed draaien en komt deze makkelijk los.
Rol de plakjes uit tot een cirkel van ongeveer 28 cm.
Bekleed een ingevette quiche- of springvorm van 24/25 cm met het bladerdeeg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en snijd het overtollige deeg rond de randen af..
Zet de vorm 15 minuten in de koelkast dat voorkomt krimp bij het bakken.
Leg een vel bakpapier op de bodem van de gevulde bakvorm. Hier op gaan keramische bakkorrels of gedroogde bonen.
Bak de bodem in ongeveer 15 minuten heel lichtbruin.
Haal de bodem uit de oven en verwijder het bakpapier en de vulling
Roer 1 van de eieren los en kwast de korstbodem in met het losgeroerde ei.
De bodem gaat nu nog 5 minuten in de oven op 200 ֠ C. Als je de bodem uit de oven haalt zet je de oven weer op 180 ֠ C
Bak ondertussen de uien en de knoflook zachtjes in de olijfolie.
Verdeel ze daarna over de bodem van de quiche.
Snijd de asperges doormidden en verdeel ze over de uien.
Hetzelfde met de tomaatjes, leg ze met de bolle kant naar boven.
Klop met een garde of keukenmachine de eieren plus het restje ei los met de room en de melk.
Maak op smaak met zout, peper en de nootmuskaat.
Voeg de bloem toe en klop net zolang tot alle klontjes zijn verdwenen.
Schenk het ei-roommengsel over de groenten.
Bak de quiche in ongeveer 45 - 50 minuten goudbruin.