Vlierbloesemsiroop
3 - 4 flessen die je goed kan afsluiten
Vlierbloesemsiroop aanlengen met bruiswater of met mousserende wijn is extra feestelijk. Met munt, aardbeien, bessen en een limoenschijfje. ziet het er top uit.
Ik lees in veel recepten de toevoeging van citroenzuur, dit is verkrijgbaar bij de drogist of Marokkaanse- Turkse winkel. Het kan…. maar volgens mij kun je dan net zo goed wat extra citroensap toevoegen. Anders ongeveer 20 g per liter vocht. Je voegt dit dan toe na stap 7.
Ingrediënten:
flink wat vers geplukte vlierbloesems, 20 tot 30 schermen
2 bio-citroenen in schijven/stukken, goed schoongeboend
ongeveer 2 liter water
1 kg kristalsuiker per liter water
Bereiden:
Schud de vlierbloesems goed uit. Verwijder de grootste bloemstelen.
De bloemschermen gaan met de citroenparten en het water in een pan met deksel. Zorg dat de bloesems goed onder water staan. Leg eventueel een bord op de bloemschermen.
Zet de pan op een koele plek en laat de vlierbloesem samen met de citroen 1- 2 dagen trekken in het water.
Giet het bloemwater door een zeef in een maatbeker.
Bereken hoeveel suiker je nodig hebt.
Verwarm het bloesemwater met de juiste hoeveelheid suiker.
De suiker moet oplossen maar laat de siroop niet koken. Als de siroop gaat koken gaat alles geleren en krijg je héél véél vlierbloesemgelei.
Zeef de siroop opnieuw en giet ze in goed uitgekookte flessen, sluit deze gelijk af.