Saté babi
4 personen
Saté eet je natuurlijk met pindasaus maar ketjap- of zoetzure saus is er ook lekker bij.
Saté rooster je op de BBQ, in een grillpan óf onder de grill in de oven.
Ingrediënten:
600 g schouderkarbonade, van het bot gesneden in niet te kleine blokjes verdeeld. Je kunt ook voor varkenshaas of ossenhaas kiezen
3 teentjes knoflook, geperst
4 eetlepels ketjap manis
sap van een halve citroen of limoen
versgemalen peper en zout
Bereiden:
Maak een marinade van de knoflook, ketjap, citroensap, peper en zout.
Schep de vleesblokjes door de marinade en laat dit zeker een uur of liever een hele nacht in de koelkast marineren.
Leg de satéstokjes in koud water.
Rijg aan ieder stokje 4-5 stukjes vlees.
Rooster de saté op de BBQ of gebruik een grillpan ingevet met wat olie. Onder de grill in de oven kan natuurlijk ook.
Rooster de saté babi ongeveer 10 minuten.
Pindasaus
Ingrediënten
2 sjalotjes of 1 kleine ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2 eetlepels sambal badjak
½ theelepel ketoembar (koriander)
½ theelepel djintan ( komijn)
½ theelepel laos ( of djahé)
1 eetlepel olie
½ pot pindakaas met stukjes noot van 350 g
3 eetlepels ketjap manis
2 theelepels citroensap
150 ml kokosmelk
150 ml water
Bereiden
Wrijf of maal de ui, knoflook, sambal, ketoembar, djintan en laos samen tot een boemboe.
Bak de boemboe ongeveer 2 minuten in de olie.
Voeg de pindakaas, ketjap en citroensap toe.
Roer dit goed door elkaar.
Voeg op een laag vuur het water en de kokosmelk toe.
Blijf roeren tot er een licht gebonden pindasaus ontstaat en laat deze een minuut of 2 zachtjes doorkoken.
*Mocht de saus te dik zijn voeg dan wat extra water toe. Te dun dan nog even inkoken of wat extra pindakaas toevoegen. Blijf dan wel goed roeren.