Katjang idjoe soep

4 personen

Deze soep is bereid met mungbonen. Kleine ronde, groene peulvruchten. Je koopt ze in Nederland bijna altijd gedroogd. Gepeld en gesplitst heten de boontjes dahl. Je kunt ze ook laten ontkiemen en dan krijg je taugé. Deze peulvruchten zijn licht verteerbaar en eiwitrijk. Wat plakjes rookworst door deze soep is erg lekker.

Maar je kunt van deze soep ook een heerlijke vegetarische versie maken met gerookte tahoe. Voor een meer Indonesische smaak kun je wat sambal batjak toevoegen.

Ingrediënten

  • 400 g mungbonen

  • 2 liter groente- of tuinkruidenbouillon

  • 1 middelgrote prei, gewassen en fijngesneden

  • 300 g gerookt spek of speklap in blokjes gesneden

  • 2 middelgrote uien, fijngesneden

  • 3 stengels bleekslederij, fijngesneden

  • bosje bladselderij, fijngesneden

  • gefruite uitjes

Bereiden

  1. Was de mungbonen grondig en zet ze een nacht in de week.

  2. Giet ze door een zeef.

  3. Zet de bonen op met de bouillon en kook ze in ongeveer een half uur gaar.

  4. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender.

  5. Zeef de gekookte bonen nog een keer. Werk ze met de bolle kant van een lepel door de zeef. De dikke brei die overblijft in de zeef gooi je weg.

  6. Bak het spek zachtjes uit.

  7. Voeg de ui en de bleekselderij toe aan het spek. Bak dit samen even aan.

  8. Voeg dan de prei toe en bak die ook even mee.

  9. De groenten gaan in de soep. Alles even lekker doorwarmen.

  10. Roer de fijngesneden bladselderij door de soep. Garneer met de gefruite uitjes.

DSCF7002CC.JPG
DSCF6921CC.JPG