Aardappelquiche met spekjes en noten

4-6 personen

Goedkoop én niet moeilijk te maken. Samen met een groene salade een complete maaltijd. Je kunt voor deze hartige taart ook zelf korstdeeg voor hartige taart maken, zie recept op de site. Ben je van plan de quiche in te vriezen bak deze dan 10 minuten korter dan is aangegeven. Na ontdooien in de oven afbakken op de temperatuur zoals aangegeven in het recept. Haal de taart voor het afbakken wel uit de vorm.

Oven voorverwarmen op 200 ֠C en daarna op 180  ֠C zetten

Ingrediënten

  • 6 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg, ontdooid

  • 2 eetlepels bloem en wat extra om het aanrecht mee te bestuiven

  • wat boter of bakspray

  • 125 - 150 g (gerookte) spekblokjes

  • 1 teen knoflook, geperst

  • 450 - 500 g aardappelschijfjes naturel, voorgekookt

  • 1 eetlepel peterselie, fijngehakt

  • 100 g belegen kaas, geraspt

  • 4 eieren, L

  • 150 ml kookroom (light)

  • 150 ml melk

  • zout en versgemalen peper

  • mespunt gemalen nootmuskaat

  • 35 g amandelen, fijngehakt

  • 35 g cashewnoten, fijngehakt

Bereiden:

  1. Pel de plakjes bladerdeeg van het papier en stapel ze op elkaar. Rol een plak deeg uit tot een cirkel met een Ø van ongeveer 28 cm. Ik doe dat meestal op een vel met bloem bestoven bakpapier. Dan kun je de plak goed draaien en komt deze gemakkelijk los.

  2. Bekleed een ingevette quiche- of springvorm van 26 cm Ø met het deeg.

  3. Prik met een vork gaatjes in de bodem en snijd het overtollige deeg rond de randen af.

  4. Zet de vorm 15 minuten in de koelkast dat voorkomt krimp bij het bakken.

  5. Roer 1 van de eieren los en kwast de korstbodem in met het losgeroerde ei.

  6. De bodem gaat 5 minuten in de oven op 200 ֠ C. Als je de bodem uit de oven haalt zet je de oven weer op 180 ֠ C

  7. Bak de spekblokjes en de knoflook op een zacht vuur in een droog koekenpannetje wat uit.

  8. De aardappelschijfjes, peterselie en kaas gaan in een kom.

  9. Daar schep je de spekbokjes en de knoflook door. Laat zoveel mogelijk van het spekvet in het pannetje.

  10. Verdeel de aardappelschijfjes over de taartbodem.

  11. Klop met een garde de eieren, room en de melk los. Ook het restje wat je over hebt van het in kwasten van de bodem.

  12. Maak op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

  13. Voeg hier de bloem aan toe en klop tot alle klontjes verdwenen zijn.

  14. Schenk het ei-roommengsel over de aardappelen.

  15. Bestrooi de quiche met de gehakte noten.

  16. Bak de quiche op de onderste richel in de oven in ongeveer 50 minuten goudgeel.

DSC05435CC.JPG
DSC05466CC.JPG