Clafoutis
6-10 personen
In plaats van kersen kun je allerlei soorten fruit gebruiken. Óf als het geen kersentijd is en dat is het tenslotte maar kort, dan neem je een pot kersen zonder pit op siroop met 425 g uitlekgewicht. Goed uit laten lekken en daarna drogen met keukenpapier.
Verwarm de heteluchtoven voor 180 ˚C
Quichevorm of bakblik met een Ø van 25 cm
De clafoutis kan heet, lauwwarm of op kamertemperatuur worden gegeten. Bestuif voor het serveren met wat poedersuiker.
In stap 5 kun je eventueel nog 2 eetlepels kirsch, sinaasappel- of amandellikeur toevoegen.
Ingrediënten:
boter of bakspray om in te vetten
500 g kersen zonder pit, gewassen en afgedroogd
100 g witte basterdsuiker
3 eieren (L)
100 g bloem
snufje zout
175 ml volle melk
4 eetlepels slagroom (25-30 ml)
zakje vanillesuiker of merg van een vanillestokje
poedersuiker
Bereiden:
Vet de quichevorm of het bakblik in.
Verdeel de kersen over de bodem van de schaal.
Klop de eieren met de suiker tot een lichtgeel mengsel.
Klop de bloem en het zout erdoor.
Voeg daarna de melk, room en de vanille toe. Blijf kloppen tot het een mooi glad beslag is.
Schenk het beslag over de kersen.
Bak de clafoutis in de oven ongeveer 45 minuten, mooi goudbruin. Het dessert moet stevig aanvoelen.
Even laten staan.