Eendenborstfilet met peren

4 personen

Met een aardappel-knolselderijpuree óf gebakken aardappeltjes óf aardappelkroketjes etc. Spruitjes, paddenstoelen, kastanjes, rodekool etc.

Ingrediënten:

  • 2 eendenborstfilets á 300 g per filet

  • ½ ui, fijngesneden

  • 3 teentjes knoflook, geperst

  • 2 worteltjes

  • 2 doyenne du comice peren, geschild, het klokhuis verwijderd in 8 partjes gesneden

  • 1 laurierblaadje

  • 100 ml witte wijn

  • 100 ml wildfond

  • 2 theelepels suiker

  • 1 bosje basilicum

  • zout en versgemalen peper

Bereiden:

  1. Snijd in de vetlaag van de eendenborstfilets met een scherp mes een mooi ruitpatroon. Alleen in de vetlaag niet tot in het vlees.

  2. Wrijf de filet in met zout en peper.

  3. Verwarm een bakpan, gebruik geen boter of olie en leg de filets met de vetkant in de pan.

  4. Bak deze kant op een matig vuur in ongeveer 8 minuten, knapperig bruin.

  5. Draai de filets om en bak de andere kant van het vlees nog 4 minuten.

  6. Haal de filets uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie en laat ze 5 – 10 minuten rusten.

  7. Giet het eendenvet op 2 – 3 eetlepels na uit de pan.

  8. Bak in het resterende vet de ui, wortel met de knoflook zachtjes aan.

  9. Voeg de peren en het laurierblaadje toe.

  10. Blus af met de witte wijn en wildfond.

  11. Maak op smaak met de suiker en zout en peper.

  12. Nog even laten pruttelen.

  13. Snijd ondertussen de filet in dunne plakjes en leg deze dakpansgewijs op voorverwarmde borden.

  14. Schep de peren en de groenten uit het vocht en verdeel deze samen met de eendenborst over voorverwarmde borden.

  15. Garneer met de basilicum.

DSCF4934CC.JPG
DSCF4957CC.JPG