Captain's Dinner

4-6 personen

Met een pot kapucijners en nog wat lang houdbare ingrediënten zet je in een handomdraai een lekkere maaltijd op tafel. Een soort Hollandse rijsttafel waar je overigens ook prima een Indische draai aan kunt geven. De oorsprong van dit gerecht gaat terug naar de cruiseschepen van de Holland-Amerikalijn. Belangrijke gasten werden voor deze maaltijd uitgenodigd aan de tafel van de kapitein.

In de goede tijd van het jaar, als er verse kapucijners zijn, dan is dat natuurlijk het lekkerste. Van 1 kilo verse kapucijners houdt u ongeveer 250 –300 gram gedopte kapucijners over. Een kwartiertje koken in weinig water zonder zout.

De bijnaam van kapucijners is overigens niet voor niets raasdonders

Ingrediënten:

  • 2 potten kapucijners of liever veldertjes, afgespoeld en uitgelekt

  • 200 g spekblokjes

  • 2 uien, in halve ringen gesneden

  • versgemalen peper

  • bosje peterselie, fijngesneden

Garnituur naar keuze:

  • appelcompote of gebakken appeltjes

  • gekookte of gebakken aardappelen

  • rauwe gesnipperde uitjes

  • prei in dunne ringetjes

  • augurken heel of in blokjes

  • komkommer, in blokjes

  • gekookte biet in blokjes, warm geserveerd met zout, peper en dille

  • blinde vinken, gebakken

  • saucijsjes, gebakken

  • (verse) rookworst, geweld en in plakjes gesneden

  • zilveruitjes of Amsterdamse uien

  • grove mosterd

  • piccalilly

  • stroop etc…….!

Bereiden:

  1. Bak de spekblokjes zonder vet zachtjes uit en haal ze uit de pan.

  2. Bak de uienringen in het spekvet goudbruin.

  3. De kapucijners en de spekjes gaan hierbij, verwarm dit samen nog 5 minuten zachtjes.

  4. Draai er wat verse peper over en roer de peterselie erdoor.

  5. Serveer met de gekozen garnituren.

DSCF2752_1.jpg
DSCF2931_1.jpg
DSCF2924_1.jpg