Captain's Dinner
4-6 personen
Met een pot kapucijners en nog wat lang houdbare ingrediënten zet je in een handomdraai een lekkere maaltijd op tafel. Een soort Hollandse rijsttafel waar je overigens ook prima een Indische draai aan kunt geven. De oorsprong van dit gerecht gaat terug naar de cruiseschepen van de Holland-Amerikalijn. Belangrijke gasten werden voor deze maaltijd uitgenodigd aan de tafel van de kapitein.
In de goede tijd van het jaar, als er verse kapucijners zijn, dan is dat natuurlijk het lekkerste. Van 1 kilo verse kapucijners houdt u ongeveer 250 –300 gram gedopte kapucijners over. Een kwartiertje koken in weinig water zonder zout.
De bijnaam van kapucijners is overigens niet voor niets raasdonders
Ingrediënten:
2 potten kapucijners of liever veldertjes, afgespoeld en uitgelekt
200 g spekblokjes
2 uien, in halve ringen gesneden
versgemalen peper
bosje peterselie, fijngesneden
Garnituur naar keuze:
appelcompote of gebakken appeltjes
gekookte of gebakken aardappelen
rauwe gesnipperde uitjes
prei in dunne ringetjes
augurken heel of in blokjes
komkommer, in blokjes
gekookte biet in blokjes, warm geserveerd met zout, peper en dille
blinde vinken, gebakken
saucijsjes, gebakken
(verse) rookworst, geweld en in plakjes gesneden
zilveruitjes of Amsterdamse uien
grove mosterd
piccalilly
stroop etc…….!
Bereiden:
Bak de spekblokjes zonder vet zachtjes uit en haal ze uit de pan.
Bak de uienringen in het spekvet goudbruin.
De kapucijners en de spekjes gaan hierbij, verwarm dit samen nog 5 minuten zachtjes.
Draai er wat verse peper over en roer de peterselie erdoor.
Serveer met de gekozen garnituren.