Confit de canard

8 porties

Confit de canard kost wat tijd om te maken maar het is een fluitje van een cent als je het een keer gedaan hebt. Voordeel van dit gerecht is dat je de bereiding ruim van te voren kunt doen en dat je de bouten onder het vet in gesteriliseerde potten zeker een maand in de koelkast kunt bewaren. Lekker met aardappelen die gebakken zijn in hetzelfde vet en een salade met waterkers of rucola, met linzen of zuurkool gestoofd met een appeltje.

Gebruik voor de gebakken aardappels, vastkokers of krieltjes die je kort hebt voorgegaard. Maak de gebakken aardappelen op smaak met zout, peper en wat knoflook en bestrooi ze als ze klaar zijn met peterselie.

Wil je het jezelf echt gemakkelijk maken koop dan je confit de canard in blik en is al het werk dat je er aan hebt de bouten in de oven te schuiven of kort op de velkant in de pan te bakken en lekker op te kluiven. Leg dan het blik van tevoren wel 20 minuten in warm water zodat je de bouten er makkelijk uit kunt halen.

Het overgebleven eenden- of ganzenvet kun je bewaren tot de volgende keer. Het is wel zaak om het vet steeds goed te zeven en het donkere bezinksel weg te gooien. Bewaar het vet in de koelkast.

Ingrediënten:

  • 8 eendenbouten

  • 2 – 2,5 liter eenden-of ganzenvet (bij de poelier)

  • grof zeezout

  • 5 tenen knoflook, geschild en geplet

  • 2 laurierblaadjes

  • liefst verse rozemarijn en tijm, een takje van beide, gerist. Anders gedroogde kruiden

  • jeneverbessen, gekneusd

  • versgemalen zwarte peper

Bereiden:

  1. Bestrooi de bouten met het zeezout. Leg ze in een platte schaal en verdeel de andere kruiden ertussen en erover. De schaal afgedekt 24 uur in de koelkast zetten.

  2. De volgende dag veeg je met keukenpapier het zout een beetje van de bouten af.

  3. Smelt het vet in de pan en leg de bouten met de andere kruiden helemaal onder het vet.

  4. Verhit de pan nu voorzichtig op een klein pitje eventueel met een vlamverdeler eronder. Het gerecht mag niet koken de bouten moeten rond de 85˚C garen.

  5. Laat de pan 2 tot 2 ½ uur zo staan, tot het vlees echt gaar is maar niet zo dat het vlees al van de botten valt. Hoe lang precies is natuurlijk ook helemaal afhankelijk van de grootte van je bouten. Blijft een kwestie van opletten.

  6. Haal de bouten met een schuimspaan uit de pan.

  7. Afkoelen en onder het vet in de koelkast bewaren.

  8. Als je de eendenbouten gaat gebruiken verhit je de heteluchtoven tot ongeveer 220˚C.

  9. Leg de eendenbouten dan naast elkaar op een bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten krokant en bruin. Heb je geen oven dan kan het ook door ze op de velkant in de koekenpan een minuut of 8 te bakken.

DSCF1756.jpg
DSCF1770.jpg